28 Април 2024, 15:26 Днес (0) | Вчера (0)

Специалисти от трети страни ще се наемат за поне 2700 лв.

28 Септември 2015 09:02 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2015, 09:03

Калфин ще посочва списък на професиите с по-леки условия за синя карта

Специалисти от трети страни ще се наемат за поне 2700 лв. месечна заплата и за минимум една година. Възнаграждението е три пъти над средното за страната и ако работодателят има нужда от чужд специалист, трябва да му я осигури. За сметка на това няма да е нужно да доказва, че не е намерил подходящите кадри на нашия пазар на труда. Това предвиждат промените в наредбата за наемане на чужденци със синя карта, разработени от вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин. Измененията ще се обсъждат утре в тристранката.

Отпадането на пазарния тест - доказването, че на нашия пазар липсват кадри - ще спести 15 дни на работодателите, които се оплакват, че процедурата е прекалено тромава. Списъкът на професиите, за които ще важи облекченото наемане на чужденци със "синя карта", ще се утвърждава в началото на всяка година след разговори със социалните партньори, за да не се допуска неконтролируемо наемане на чужди специалисти, пише в мотивите. За професиите извън списъка ще важат сегашните правила.

В доклада на вицепремиерите се посочва, че по данни на ЕК броят на незаетите работни места за висококвалифицирани специалисти в областта на информационните технологии в Европейския съюз расте със 100 хил. годишно. Национално проучване на социалното министерство от лятото показва, че у нас през следващите 12 месеца работодателите предвиждат да открият над 5600 работни места за специалисти и техници в областта на информационните и комуникационните технологии. От социалното министерство възприемат кризата за кадри в този сектор като "сериозна заплаха не само за конкурентоспособността на българските предприятия с дейност в областта на високите технологии, но и за българската икономиката като цяло. За справяне с недостига на висококвалифицирани IT специалисти на българския пазар на труда е необходимо да се предвидят съответните нормативни промени, които да облекчат процедурите по привличането на такива специалисти от държави извън ЕС".

По данни на Агенцията по заетостта от 2011 г. до сега 140 граждани на трети държави са получили "синя карта". Около 70 са разрешенията за първата половина на годината, като повечето от тях са за IT специалисти, компютърни инженери и програмисти основно от Украйна, Русия, САЩ, Индия, Македония и Турция.

ОТПОР

Синдиактите са против облекчаването на процедурите, защото не са съгласни, че в ИТ сектора липсват специалисти. Според КТ "Подкрепа" определената минимална заплата за чуждите специалисти - над три пъти средната за страната, ще доведе до дъмпинг в заплащането на ИТ сектора, защото там средната заплата е доста по-висока.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив