19 Април 2024, 21:28 Днес (10) | Вчера (11)

Сребърният фонд влиза в бюджета

23 Юли 2012 08:59 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2012, 14:17

По последни данни фондът разполага с близо 2,1 млрд. лв. Съдбата му обаче става все по-неясна

Резервът за подкрепа на пенсионната система след 2018 г., по-известен като сребърен фонд, ще стане част от централния бюджет. Това предвижда проектозаконът за публичните финанси, публикуван в петък от финансовото министерство. В мотивите не се посочва целта на промяната.

 

“Средствата и операциите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система се включват в централния бюджет като самостоятелно обособена част”, пише в чл. 43 на проекта. Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който е основният инициатор на новия закон, не бе открит за коментар.

Бюджетни експерти коментираха пред “Труд”, че е възможно текстът да е първа стъпка към промени, целящи ползването на средствата от фонда с друго предназначение вместо за пенсии. Другото предположение е, че се прави опит да се отмени административната структура на фонда, който в момента е самостоятелно звено и се управлява от управителен съвет от 9 членове, начело с министъра на финансите. В проекта обаче никъде не се предвижда отменяне на текстове от специалния закон за сребърния фонд, където е разписано предназначението на средствата и управлението му.

По последни данни фондът разполага с близо 2,1 млрд. лв. Съдбата му обаче става все по-неясна. Първоначално финансовият министър Симеон Дянков смяташе да ползва парите за плащанията по външния дълг с падеж януари 2013 г. Мотивът беше, че фондът сега носи нулева доходност, а ако средствата му се инвестират в български държавни ценни книжа, лихвата, която той получава, значително ще се вдигне. Именно с постъпленията от емисията ДЦК трябваше да се плати дългът, наследен от ексминистъра на финансите Милен Велчев. Инициативата на Симеон Дянков обаче срещна съпротива от опозицията и експертите. В резултат бяха емитирани еврооблигации.

Законопроектът за инвестирането на сребърния фонд в ДЦК обаче още отлежава в парламента. Депутатите от ГЕРБ се колебаят какво да правят с парите. Те твърдят, че трябва да се преосмисли философията на пенсионния резерв, защото средствата в него са твърде малко и ако не се инвестират в доходоносни инструменти, ще стигнат за плащането на пенсиите за не повече от 3-4 месеца. Ако идеята на фонда е да крепи фискалния резерв, тогава политиката по управлението му може и да не се променя, твърдят управляващите.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив