17 Май 2024, 08:40 Днес (0) | Вчера (11)

Страната може да загуби още 142 млн. лв. за регионите

12 Юни 2014 08:56 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2014, 09:00

Отделно проекти за 711 млн. лв. по "Регионално развитие" са определени като "среднорискови"

Още 40 проекта по ОП "Регионално развитие" на стойност 142 млн. лв. са с висок риск да не бъдат реализирани, а средствата - загубени. "Основната причина са обжалванията", съобщи вчера регионалният министър Десислава Терзиева. Миналата седмица стана ясно, че ЕК замразява временно плащанията по две оси на оперативната програма заради открити нередности в обществените поръчки на четири проекта за 90 млн. лв. Така се блокират всички неразплатени пари по двете оси - около 640 млн. лв. от 1.7 млрд. лв. ЕК поиска по-строг контрол от министерството. Според анализа на министерството има и проекти със среден риск на изпълнение. Те са 28, на обща стойност 711 млн. лв. В тази графа са Северното скоростно шосе на София на стойност 240 млн. евро и 50-те млн. лв. за санирането. "Тангентата е в риск, но не висок. Възложила съм на директора на агенция "Пътна инфраструктура" да се срещне с хората, които са завели дела заради ниските обезщетения. Мисля, че можем да се договорим със собствениците", обясни Терзиева. Тя обаче допълни, че ако обезщетенията достигнат цената на проекта, е безсмислено той да се изпълнява. Рискът да не се усвоят парите за скоростното шосе наистина е много голям, защото собствениците на земи по трасето заведоха десетки дела в съда, а строителството трябва да започне най-късно през юли, иначе парите се губят.

По отношение на писмото от ЕК за спиране на парите по програмата, Терзиева обясни, че има екшън-план, който трябва да се реализира до края на юли, за да се преодолеят проблемите. Една от мерките предвижда допълнително инструктиране на всички бенефициенти, както и допълнително обучение в началото на юли, което обаче е планирано по-рано, обясни директорът на управляващия орган Снежина Славчева. "Според експертите ни грешките са изолирани, а не системни и затова нямаме притеснения", успокои министърът. Другата седмица тя ще се среща с представители на дирекция "Регионална политика" в ЕК.

От регионалното министерство обясниха още, че имат контрааргументи за всички забележки и ще защитят проектите. По отношение на проекта на УАСГ, Славчева обясни, че вече е наложена финансова корекция в размер на 10% преди забележката и сега не е нужна. За туристическия проект на Асеновград от управляващия орган са открили констатираната от ЕК забележка и са наложили корекция още в края на ноември. За проекта за МВР за закупуване на пожарни нямало констатирани нередности, но ще се прави анализ. За интегрирания градски транспорт на Бургас МРР също има аргументи в полза на проекта. От 2007 г. по оперативната програма има 1104 договора за близо 3.3 млрд. лв. Разплатени са малко над 2 млрд. лв. Констатирани са 728 нередности по всички проекти за 39 млн. лв.

Терзиева е категорична, че ще продължи да настоява по ОПРР да бъдат финансирани 67 града до 2020 г. Преди дни ЕК отново повтори, че иска броят им да се намали драстично, за да се концентрира ресурсът. В забележките по споразумението за партньорство се критикуваше и отделеният ресурс за малки пътища, но Терзиева обясни, че визията на министерството съвпадала с тази на Брюксел, просто трябвало да изпрати по-добри обяснения.

САНКЦИИ

Държавата е изпратила позицията ни в ЕК по повод финансовите корекции по ОП "Околна среда", съобщи екоминистърът в оставка Искра Михайлова. Тя уточни, че сме предложили санкциите да са 97 млн. евро, а не както очаквала - около 120 млн. евро. Михайлова също посочи, че са поискали среща с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, но не каза кога очаква да бъдат размразени плащанията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив