26 Април 2024, 15:10 Днес (8) | Вчера (14)

Строим пътища, устойчиви на наводнения

16 Март 2015 08:30 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2015, 08:32

Осъвременяват и стандартите за кръговите кръстовища

Проектите за пътните съоръжения ще се правят по норми, които да ги направят по-устойчиви на наводнения. Това предвиждат промени, които ще обсъжда работна група, създадена от министерството на регионалното развитие и благоустройството. Очаква се към края на месеца тя да изготви становище за промените, които в максимална степен ще удовлетворяват както частния сектор, така и държавата, уточниха от ведомството.

Според доц. Петър Стефанов, ръководител на катедра "Пътища” в УАСГ, има нужда от промени, защото действащите норми са от доста отдавна. Една от тях ще засяга кръговите кръстовища. За тях в нашите норми има около страница и половина и това води до някои неудачни решения, поясни експертът. По думите му трябва да се предвиди и по-бързото отвеждане на водата от пътните съоръжения като напр. мостове.

Проф. Иван Трифонов от УАСГ също смята, че трябва да има промяна в правилника за проектиране на пътища, защото той е от 2000 г. и вече си е изживял времето.

Инж. Павел Диковски - председател на Браншова камара "Пътища”, каза, че по принцип е противник на прекаленото завишаване на изискванията. "Недопустимо е например да се влагат средства за изграждането на мост, за да е осигурен за всички възможни най-големи рискове. Ако трябва да се увеличават изискванията, то това да става само за магистралите и съоръженията по тях. Те са много по-скъпи и сложни. Не можем да правим същото и за третокласните и четвъртокласните шосета”, смята инж. Диковски.

"Няма нужда от промяна на стандартите за проектиране”, каза Андриана Георгиева, изп. директор на ББК "Пътища”. "Те са си достатъчно добри и са почти адаптирани към европейските. Просто наредбата трябва да е малко по-гъвкава. Сигурно ще има промени само за проектирането на магистрали”, поясни тя.

Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров смята, че работата по промените ще е трудна. "Ще помисля какво може да помогнем, но да тръгне държавната администрация да го прави ще стане сложно. По принцип това е работа на институтите и браншовиците”, добави той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив