18 Април 2024, 13:36 Днес (5) | Вчера (11)

Строят метрото по австрийски модел

20 Януари 2016 08:55 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2016, 09:03

Колите по Канала и бул. "България" вървят в едно платно

Половин милион столичани ще пътуват с метрото през 2019 г., когато бъде пусната третата линия от "Овча купел" до "Ботевградско шосе". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на брифинг, в която участва министърът на транспорта Ивайло Московски и шефът на Метрополитен инж. Стоян Братоев. Изграждането на трасето започва днес. Фандъкова поясни, че по тази линия ще се строят 12 километра метро с 12 метростанции. Първият етап на строителството е от Театър зад Канала до "Красно село". Подземната железница ще пресича централната градска част и първоначално ще стига до "Хаджи Димитър", като в малко по-късен етап ще достигне и до квартал "Левски". "С подготвителните дейности на първите седем метростанции започваме строителството. Той включва осем метростанции, но за осмата все още текат търгове", допълни кметът. И подчерта, че подземният транспорт ще спести 90 хиляди тона вредни емисии. Една от задачите на Фандъкова е София да се превръща все повече в "зелен" град. Тя благодари на премиера Бойко Борисов за това, че изграждането на метрото е приоритет.
Сега строителството започва с 20 млн. лева, но за цялостното изграждане са осигурени 700 млн. лева по оперативна програма "Транспорт". "С допълнителното съфинансиране, сумата ще бъде около 850 милиона лева. Договорът е разписан и може да се започне работа", каза транспортният министър Ивайло Московски.
Шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев пък обясни, че строителството на метростанциите ще е сложно, тъй като цялото трасе ще минава под подземните води и под вече изградените линии. Станциите също ще са на голяма дълбочина. Строителството обаче е планирано така, че в максимална степен да не затормозява движението и да не навлиза в парковите пространства. Поръчана е и специална немска "къртица", която ще прокопава тунелите. Част от метрото ще се строи по австрийски метод, а друго по милански. Освен до Театър зад Канала, метростанции ще има до Орлов мост, на Попа, до НДК, на кръстовището между булевардите "Пенчо Славейков" и "Прага", на бул."България" и "Гешов". "Затруднения в предвижването наистина ще има. Ще сме благодарни на хората, които избягват движението през центъра", коментира Фандъкова. По време на строителството временно движението ще се пренасочва в едно платно по булевардите "Евлоги Георгиев" и по "България".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив