25 Април 2024, 18:08 Днес (14) | Вчера (12)

Съд веднага и вземат колите на джигитите за една година

01 Октомври 2015 09:05 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2015, 09:17

Глобите стават пропорционални на доходите на нарушителя

Нови и много тежки наказания за шофьорите, които извършват тежки нарушения на закона, да бъдат разписани още до понеделник. Това е поискал премиерът Бойко Борисов от МВР и правосъдния министър Христо Иванов на заседанието на кабинета в сряда. Борисов определи предложените ден по-рано мерки от МВР като прекалено меки.

"Явно демокрацията не работи в сферата на движението по пътищата. Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем - отидат и се преследват, карат нагло, брутално”, казва Борисов според разпространена стенограма на заседанието.

Тежките нарушения на пътя като карането с много висока скорост, шофирането без книжка или след употреба на алкохол трябва да се наказват с отнемане на автомобила за срок от поне 1 година, разпорежда премиерът на двете министерства.

"С добро правихме, правихме - не става. След като не става, слагаме този драстичен закон и го приключваме. И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите, да ги пази”, мотивира се Борисов. Единствено вицепремиерът Томислав Дончев опитал да обясни, че отнемането на автомобила може да бъде противоконституционна мярка и подкрепя идеята на МВР само да се вземат регистрационните табели на нарушителите. Дончев предупреждава Борисов, че подобни текстове могат да бъдат атакувани пред КС.

"Те и конституционните съдии имат деца, и те имат семейства, и те гледат какво става. Като падне текстът, да се оправят други. Аз казвам как може единствено. В момента не се ли стъпи с такъв тежък рестриктивен закон, няма оправяне. Не може МВР да ми дава справка, че от една седмица проверка 3000 души карат без книжка! Това означава, че са 300 000 сигурно, които карат без книжка, щом само проверените са 3000 или 1000.

Колко са с алкохол?”, възмущава се още Борисов. Според него няма да има конфискация на имущество, а само временно отнемане, което не противоречало на конституцията.

"Как конституцията ни ще забранява или ще толерира някой или нещо такова? Може ли да

имаме конституция, която да толерира убиването на хора, на мирни граждани?”, пита премиерът. Борисов обяснява, че отнемане на автомобила се прилага в Швейцария. Там на нарушителите се давал малък "Смарт” с надпис "Нарушител” и шофьорът можел да го кара само до работа и обратно, разказал премиерът на министрите си. В Холандия също отнемали автомобила при огромни превишения на скоростта.

Строгите наказания трябва да бъдат съчетани с моментален съд за виновниците, заръчал още Борисов на Христо Иванов и МВР, които трябва да напишат законовите текстове.

"Затова искам да го направим и наказанието да идва веднага. Сиреч, като са те хванали днес, днес да останеш без кола”, настова Борисов.

Премиерът иска тежките нарушители веднага да бъдат отвеждани от полицаите при дежурен съдия, който да ги осъжда едноинстанционно.

"Дай му право, съдията удря с чукчето, дежурен съдия веднага и решава проблема едноинстанционно. Просто помислете. Кара го полицаят с колата, гонката снимана, всичко - или пиян, или еди-какъв си. В съседните държави е така. Минавали сте през Сърбия, през Хърватия, веднага те спира и те води при съдията. Спира те, колата… Ама няма: "Отивам на почивка!” Докато не платиш, няма пускане. Ако не, съдията те съди, ще те заключи. Сърбите са го направили, ние защо да не го направим, като виждаме, че има този проблем”, казва още Борисов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив