25 Април 2024, 09:57 Днес (1) | Вчера (12)

Съд за купена шофьорска книжка

15 Април 2014 08:40 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 април 2014, 08:50

Компютър ще определя датата за кормуването

Инспекторите ще бъдат давани на прокурор, ако се установи, че не отбелязват коректно грешките на курсиста при практическия изпит за книжка. Това е най-тежката мярка, която ИА "Автомобилна администрация” може да предприеме при сигнал за нередност. "На изпитвача е дадено правото да каже дали човек получава книжка и той носи отговорност за своите действия”, посочи Димитър Ганев, шеф на агенцията при представянето на новости в шофьорските изпити. И допълни, че дали има закононарушение, може да реши само съдът. А дали ще се отнема свидетелството за управление на автомобил, зависи от конкретния случай. 

Проверката на изпитващите се прави чрез преглеждане на записа от изпита, като такава практика има и в момента. По думите на Ганев и сега има докладни, които ни информират, че конкретни хора не работят както трябва.

Друга мярка за превенция срещу корупцията е качването на записа от изпита в интернет, като това ще се прави от 1 юни. "Това ще ограничи в огромна степен желанието на изпитвачите да извършат подобни нерегламентирани действия”, заяви още шефът на агенцията. И уточни, че по този начин се осветлява работата на изпитващите. "Считаме, че този проблем ще бъде ограничен значително, категоричен беше Ганев. Записите ще се пазят в "Автомобилна администрация” 3 месеца.

Освен това пак от 1 юни се въвеждат таблети и при практическите изпити. Изпиващите вече ще въвеждат допуснатите грешки на електронното устройство, а резултатът ще става ясен веднага след приключване на теста. А кандидатите ще имат възможност да видят запис, показващ точно къде и какви грешки са допуснати. Целта на новите мерки е да се намалят възможностите за корупция и да се затегне контролът при шофьорските курсове и изпити. Досега изпитващите нанасяха резултатите на хартия, а след това ги вписваха в протоколите, които се качваха в системата на Автомобилна администрация.

Компютър ще определя датата за кормуването

Сред нововъведенията е и че датата за провеждане на изпита ще се определя от компютър, а електронен жребий ще разпределя кой изпитващ в коя школа да отиде.

Въвежда се и електронен регистър при подаването на документите. По този начин отпада възможността за фиктивно обучение на бъдещите шофьори, обясни още  Ганев. С промените от 1 юни става възможно школите да заплащат таксите и по електронен път, а не само в банков клон. По този начин ще се намалят таксите, които се дават за превод на парите към "Автомобилна администрация”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив