05 Май 2024, 01:44 Днес (1) | Вчера (0)

Съдът изключи 137 мобилни камери на КАТ

31 Януари 2014 08:52 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 януари 2014, 08:57

Магистратите приеха, че полицаите нямат право да работят с уредите

Шофьорите вече няма да получават електронни фишове, когато ги снима такава мобилна камера на КАТ.
137-те мобилни камери на КАТ в страната вече няма да могат да издават електронни фишове за превишена скорост. Това стана ясно след единодушното решение, което взе Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Причината е спорен текст от Закона за движение по пътищата, който гласи, че "електронен фиш се издава за нарушения, установени с технически средства и системи в отсъствие на контролен орган и нарушител”. Тази формулировка даваше възможност различно тълкуване на закона от съдилищата в страната. Част от магистратите приемаха, че с мобилните камери работят полицаи, които включват и източват паметта със снимките, а това се смяташе за субективен фактор. Заради многото отменени глоби и нееднозначното тълкуване на закона правосъдният министър поиска от върховните съдии да излязат със становище по спорния текст.

Върховните магистрати са решили, че техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение по пътищата, може да бъде само стационарно. Ако все пак КАТ продължи да използва мобилните камери, издаденият на базата на тях електронен фиш ще може да бъде оборен в съда.

"При мобилните камери имаме технически екип, който борави с устройството и това се явява нарушение на законовото изискване”, обясни пред "Монитор” зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев.

Той допълни, че след обнародване на решението заснетите от мобилните камери нарушения, ще се наказват с обикновени наказателни постановления, които подлежат на обжалване.

Стационарните камери обикновено са предварително обозначени и около тях има предупредителен знак. Вчерашното решение не влиза в сила веднага. Все още не е изготвен окончателният акт на тълкувателното решение.

"Абсурдно е твърдението, че присъствието на служител в близост до техническото средство може да бъде въздействие и заради това да отпадане електронният фиш.

В другите държави масово се използват триноги уреди за контрол на скоростта там, където не е подходящо поставянето на стационарни камери. Ами този уред отново се разполага от полицейски служител”, обясниха от ръководството на Пътна полиция месеци преди излизането на съдебното решение.

Ако отпадне издаването на електронния фиш за мобилните камери, а на негово място се пишат наказателни постановления, значително ще се увеличат сроковете за наказание на водачите и ще падне събираемостта на глобите, смятат експерти. Решението не се отнася до издадените вече електронни фишове и сниманите нарушители няма да могат да се възползват от него. Съдебният акт ще влезе в сила след обнародването му в "Държавен вестник”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив