24 Април 2024, 23:41 Днес (12) | Вчера (6)

Таванът за лихви по кредити остава

03 Април 2014 09:02 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2014, 09:06

Ще бъде предложен нов текст - че клиент с кредит ще може да поиска от банката или дружеството за бързи заеми оферта според новите изисквания на закона, и ако е съгласен с нея - да предоговори кредита

Таванът върху оскъпяването по кредитите от 50%, приет от депутатите в петък, ще остане въпреки информациите, че ще бъде прегласуван и отхвърлен. Той засяга основно бързите кредити, където годишният процент на разходите (лихви плюс такси) понякога стига и до 400 на сто.

Най-големите противници на тавана - Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП, заявиха пред "24 часа” вчера, че текстът няма да се предлага за ново гласуване днес, когато се очаква да продължи окончателното приемане на закона за потребителския кредит.

Отказахме се да връщаме текста за прегласуване след разговори с банките и с премиера Пламен Орешарски, коментира Йордан Цонев. Банките казали, че тях не ги засяга, премиерът също обяснил, че не го притеснява.

И Румен Гечев обясни, че БСП също няма да иска прегласуване на тавана на лихвите. Той се позова на решение на парламентарната група, взето късно във вторник.

Гечев призна, че е представил мотивите си против тавана на лихвите, но въпреки това колегите му не подкрепили отпадането му. По негова информация имало страни в Европа, които се отказвали от такъв таван на лихвите за бързите кредити, защото той създавал проблем на най-бедните. Така техният достъп до финансиране с бързи заеми за малки суми се ограничавал.

Решението за тавана на лихвите ще е в услуга на тези, които перат пари и искат да работят извън закона, смята Гечев. Той прогнозира, че ще се намери начин за заобикаляне на разпоредбите. А част от хората щели да се насочат към сивия сектор.

За такава опасност предупредиха още в петък от компании за бързи кредити. Те се опасяват, че част от хората ще се насочат към лихвари, защото условията на работещите на светло фирми ще се затегнат заради тавана на оскъпяването.

Както "24 часа” писа в понеделник, очаква се авторите на идеята за тавана - Георги Анастасов и Борис Цветков, да предложат за гласуване утре и абсолютно нов текст. Той ще гласи, че клиент с кредит ще може да поиска от банката или дружеството за бързи заеми оферта според новите изисквания на закона, и ако е съгласен с нея - да предоговори кредита. Засега идеята като че ли не среща достатъчно привърженици.

Възможно е и Румен Гечев да предложи нов текст - разпоредбите на закона да влязат в сила за бъдещите кредитополучатели по- рано - 1 месец след обнародването на поправките, вместо предвидените в момента 3 месеца.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив