25 Април 2024, 09:30 Днес (1) | Вчера (12)

Таксиметрови фирми не проверяват сигнали за пияни шофьори

16 Август 2013 06:58 в. Новинар по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2013, 00:59

Лепват черна точка на водача, въпреки че не са го проверили

Таксиметровите компании в София не проверяват сигнали за пияни шофьори. На това се натъкна репортер на „Новинар”, който ползва услугите на една от най-големите превозвачески компании в столицата в нощта на сряда срещу четвъртък.

 

В първите минути от пътуването нашият репортер забелязал, че шофьорът се държи странно. Мъжът зад волана извършвал некоординирани движения, на моменти завалял думи и проявявал изключителна емоционалност. Това обаче бил най-малкият проблем. По-страшното било, че често описвал неправилна траектория с колата по пътното платно, като дори навлизал в насрещното.

Въпреки шеметното пътуване нашият репортер пристигнал жив и здрав до крайната си дестинация. Веднага след това обаче се обадил на таксиметровата компания, тъй като се притеснил, че шофьорът може да причини инцидент по-късно през нощта. Обяснил, че има съмнения, че мъжът е пил или е вземал хапчета, които му влияят.

Диспечерите от своя страна отговорили, че ще проверят случая и разговорът приключил. Вчера сутринта се обадихме във фирмата, за да проверим дали е извършена проверка и за да разберем дали наистина съмненията са били основателни.

От телефонната централа ни свързаха с инспектора, който отговаря за подобни оплаквания. Той обясни, че проверка не е извършена, тъй като нямали практика да тестват с дрегер водача на таксито веднага след подаване на сигнал. Въпреки това обеща, че ще препоръча подобна мярка на шефовете си, тъй като призна, че проблемът е доста сериозен.

Допълнителен довод за въвеждането на моментална проверка бил и фактът, че само на базата на сигнала се лепва черна точка в досието на шофьора, независимо че не е тестван за алкохол или медикаменти в кръвта. Подобно алармиране идва на фона на тежката катастрофа, която таксиджия предизвика на 10 юли на столичния бул. „Цариградско шосе”.

При инцидента загинаха двама души, а други 10 бяха ранени. Впоследствие се оказа, че шофьорът е пил алкохол и е продължил да работи.

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив