19 Май 2024, 20:55 Днес (0) | Вчера (0)

Тецове заплашиха с протести заради новите правила за тока

25 Март 2015 08:56 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2015, 08:58

Енергийният министър Теменужка Петкова успя донякъде да тушира напрежението сред трите теца в Сливен, Русе и Перник. Сега топката е в ръцете на КЕВР

Фалити на тецове, уволнения на 3500 миньори и енергетици, 65 000 абонати без топла вода и парно и масови протести. Такава картина очертаха представители на ТЕЦ "Сливен", "Перник" и "Русе", след като вчера се срещнаха с енергийния министър Теменужка Петкова. Острата им реакция е провокирана от последните промени в Закона за енергетиката, според които от началото на март НЕК спря да изкупува тока, произведен по неефективен метод. "Промяната е факт в Закона за енергетиката още от 2012 г., като в предишни негови редакции бе записано, че ще влезе в сила през 2015 г.", обясни Петкова. Реално и трите дружества, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, са имали достатъчно време, за да се модернизират, но не са го направили. Затова сега НЕК спира да изкупува тока, произведен от остарялото оборудване. От досегашния модел за задължителното изкупуване на ток от неефективни топлофикационни централи и когенерации загубите на НЕК за 2014 г. са 231 млн. лева.

"В момента държавата се опитва да даде глътка въздух на НЕК, удряйки топлофикациите, но проблемите остават", заяви Денко Ройдев от КТ "Подкрепа". По думите му въпрос на дни е дружествата да останат без пари за инвестиции и заплати. "Ще фалират и миньорите, защото няма да има нужда от тях. Представяте ли си всички да минат на твърди горива?", коментира той.

В момента 60-70% от приходите на тези топлофикации идват от търговия с ток, а останалите са от услуги за потребителите. Проблемът е, че те са се превърнали в производители на енергия, контрира министър Петкова. Подобен е проблемът и във видинския завод за гуми - "Видахим", който също на практика е само търговец на ток.

"Не сме съгласни цената на стабилизирането на енергетиката да я платят обикновените работници", заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха отлагане на вече обнародваните промени поне с 1 година. Така и не стана ясно обаче какви са гаранциите, че ако дружествата получат гратисен период, ще успеят да се модернизират. Нещо повече - от сливенската топлофикация обясниха, че се опитват да се обновяват всяка година. Но оправдаха бавното напредване с чиновниците. "Бюрокрацията е толкова голяма, че ако някой иска да инвестира, на втората година ще фалира заради купищата документи и разрешителни, които се изискват", каза директорът на "Топлофикация -Сливен" Ангел Ангелов.



РЕШЕНИЕ

В момента трите дружества не могат да продават ток на НЕК, но и не могат да излязат на свободния пазар. Причината е в липсата на нормативна уредба, която да описва как ще става това до новия регулаторен период от 1 юли. "Създава се правен вакуум и тези временни правила са минимумът", коментира Ангел Ангелов. Затова до дни КЕВР ще издаде наредба, която да позволи оставането на дружествата на пазара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив