20 Април 2024, 12:43 Днес (0) | Вчера (10)

Три пъти са се увеличили българите с пенсии от чужбина за 7 години

17 Март 2014 08:55 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2014, 08:59

Емигрантите може да се окажат полезни за българската осигурителна система, смятат експерти

Повече от три пъти са се увеличили хората, които получават пенсии по международни спогодби, от влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. до 2013 г., показват данните на НОИ. Средните им пенсии, които са за сметка на българската осигурителна система, обаче са много под средните за страната, тъй като останалата част се плаща от страните, където са работили хората. През 2013 г. пенсиите по международни спогодби са били около 28 000. За сравнение през 2007 г., когато страната ни влиза в ЕС, те са били 8400. Средната пенсия по международни спогодби през м.г. е била 181 лв. при 298 лв. за всички.

Данните потвърждават мнението на експертите, според които вълната от български емигранти е проблем за системата сега, понеже те не внасят осигуровки тук. Но в дългосрочен план ще я разтовари от плащания, защото техните пенсии ще са за сметка на чуждите осигурителни системи. Тази теза поддържат и сегашният управител на НОИ Бисер Петков, и Йордан Христосков, бивш шеф на осигурителния институт. Бившият социален министър Иван Нейков, при когото стана факт голямата пенсионна реформа от 2000 г., пък твърди, че в южните страни е закон хората, които са емигрирали, рано или късно да се връщат в страната си. Особено след пенсионирането си. Така надеждите са те да харчат у нас парите, които получават в чужбина под формата на пенсии. Мнозина може да развият и собствен бизнес, тъй като ще са придобили умения и финансов ресурс за това. Така ще осигуряват и работа на други българи.

Световната банка също определи миграцията като проблем за осигурителните системи на приемащите държави в дългосрочен план в свой доклад от края на февруари. "Една от най-поразителните констатации в доклада е, че разширяването на броя на участниците в системата - чрез привличане на работници от неформалния сектор или вследствие на нарастващия приток на имигранти - помага на пенсионната система в краткосрочен план, когато тя получава допълнителни приходи. Но влошава нещата в дългосрочен, когато трябва да се изплащат пенсионни обезщетения на още по-голям брой пенсионери", смята Омар Ариас, водещ икономист в регион Европа и Централна Азия на Световната банка и основен съавтор на доклада. Според него формализацията и имиграцията може да спечелят време на правителствата за предприемане на необходимите корекции в пенсионните системи, но те не са в състояние да постигнат двойната цел за адекватност и устойчивост на пенсиите в дългосрочен план.

ПРОЦЕДУРА

За правото на отпускане на пенсия НОИ признава годините осигурителен стаж в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не и осигурителния доход. Ако например жена има 10 г. трудов стаж у нас и още 25 г. в страна от ЕС и е навършила 60 г. и 8 месеца, тя ще получи пенсия от НОИ, но размерът й ще зависи само от осигурителния доход за 10-те години труд у нас. Доходът от останалите ще има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявала. Оттам обаче ще й дадат пенсия, ако е изпълнила местните условия за пенсиониране. Ако там се изисква възраст от 65 г., ще може да подаде заявление чак когато стане на толкова. Дотогава ще получава пари само от България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив