18 Май 2024, 20:09 Днес (0) | Вчера (11)

Три сценария за КТБ

24 Юни 2014 09:16 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2014, 09:19

Вдигане или намаляване на капитала, както и покупка за 1 евро са сред вариантите

Всички се питат какво ще стане с Корпоративна търговска банка, ще има ли развитие сагата, започнала в средата на миналата седмица. От БНБ казват, че нещата са под контрол, парите на хората са съхранени, и дадоха срок за решаването на проблема. Как точно ще бъде решен той обаче тепърва ще се разбере - вече се оформят първите сценарии. Кой от тях ще бъде изпълнен - ще разберем след месец.

Възможни са три сценария за спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза за "Стандарт" изпълнителният директор на Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев. В неделя от БНБ съобщиха, че ББР, заедно с фонда за гарантиране на влоговете, може да налее пари в КТБ. Тя заедно с дъщерното си дружество "Креди Агрикол България" бе поставена под специален надзор в петък.
Единият от сценариите е БНБ да намали капитала на КТБ на база на загубите, които е претърпяла (ако се намерят такива), каза Балев. Вторият вариант е да се повиши капиталът. Директорът на ББР посочи и трети сценарий - банката да бъде придобита от държавата срещу едно евро. Това няма да бъде прецедент в българската банкова система. По време на банковата криза от 1996-1997 г. БНБ купи за един лев закъсалата Агробизнес банк на пловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов. "И още вариации сигурно биха могли да се намерят, но трябва да се изчака", обясни шефът на държавния трезор. Всичко се решава от БНБ, всичко е в ръцете на Централната банка, добави още той.
В неделя от "Батенберг" 1 съобщиха, че акционерните дялове в Корпоративна ще бъдат придобити от Банката за развитие.
ББР обаче не е водила разговори по същество как точно ще стане това. Не е ясно как ще стане вземането на акциите, каза Балев. Според него, след като станат известни данните от ревизията, едва тогава може да имат яснота и позиция. Изборът на одиторска фирма е изцяло работа на БНБ - те слагат квесторите, те избират проверяващите. "Тази седмица няма да има новини около КТБ", казаха от Централната банка. 
Ревизията в КТБ и "Креди Агрикол" ще продължи с пълна пара. След като взе решението за поставянето на частната банка под режим на специален надзор, БНБ възложи на четиримата квестори - Христина Стамова, Славяна Данаилова, Станислав Лютов и Елена Костадинчева, пълна проверка на трезора. Ще се направи и оценка на кредитния портфейл. За целта ще бъде наета авторитетна одиторска фирма, по възможност външна, поясни Иван Искров по време на петъчната пресконференция, на която съобщи за рестрикциите върху частния трезор. Все още не е известно дали квесторите вече са се спрели на одитор. Но явно в Корпоративна търговска банка тече усилена работа и вече има известна яснота за състоянието на трезора, след като още на следващия ден бе обявена датата, на която КТБ ще отвори врати - 21 юли. Според банкови експерти обаче това не е много разумен ход, тъй като за два-три дена не може да се види в дълбочина истинското състояние на кредитната институция. Точно поради тази причина Билян Балев говори за няколко сценария за банката. В момента не бива да се изключва нито едни от тях, коментират банкери.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив