29 Март 2024, 08:22 Днес (0) | Вчера (11)

Тръгна набирането на капитал за мегапроекта „Света София"

23 Юни 2015 09:01 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2015, 09:06

Световноизвестният инвеститор от Хонконг Стивън Ло започна вчера набиране на капитал през Българската фондова борса (БФБ) за реализацията на мегапроекта „Света София"

Това става малко повече от година след като придоби компанията "Уелкъм холдингс", преименувана от началото на месеца на "Кепитал консепт Лимитед".

Началото на търговията с варанти на дружеството бе дадена от Илиян Скарлатов, управляващ партньор в "Мейн Кепитъл", финансов мениджър на емисията е Красин Димитров, представител на инвеститорите.

"За нас е голяма чест да сме финансови мениджъри на най-голямата емисия варанти на българския пазар", каза Илиян Скарлатов. "Надявам се тя да прерасне в увеличение на капитала, което ще бъде сумарно най-голямото през фондовата борса през идните 6 години. В момента всяка чуждестранната инвестиция е от изключително значение за държавата. Нашата компания работи по тази емисия повече от година. Първата стъпка по проспекта стартира през март 2014 г. Сега виждаме плодовете на денонощните ни усилия. Ще очакваме до 3 месеца парите за проекта да започнат да влизат в България", добави той."Отбелязваме знаменателното събитие на началото на търговията с варианти на нашето дружество”, каза Красин Димитров. Това е стартът на един голям проект за преки чужди инвестиции в България. Надявам се нашият проект да вдъхнови и другите чуждестранни инвеститори и те да последват нашия пример, да се листват на публичните регулирани пазари. Горд съм, че съм част от този проект”, добави той.

Реализацията на проекта "Света София” беше обявена през миналата година. Предвижда се компанията ”Бългериан Дивелопмънт Холдингс”, която се вля през тази година в "Уелкъм холдингс”, да изгради до няколко години хотели с капацитет около 4 хил. стаи изложбен център, барове и ресторанти, параклис, най-големия закрит аквапарк в Европа, търговски център с площ около 100 хил. кв.м, спортна зала, казино, детски развлекателен център, жилищна зона, закрита градина, концертна зала и други.

Инвеститорът вече придоби общински земи в района на софийското село Мусачево и продължава преговорите с държавата и с частни собственици за останалите терени. Инвестицията в проекта се изчислява на над 1,5 млрд. евро и се планира той да бъде завършен през 2018 г. Притежателите на варантите, чието предлагане започна вчера, получават правото срещу тях да запишат една нова акция от капитала на компанията за 5 лева в следващите 6 години. Така на практика компанията може да набере 6,8 млрд. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив