14 Май 2024, 22:10 Днес (11) | Вчера (12)

Туроператори мамят с ваканции в чужбина

27 Май 2013 06:40 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 май 2013, 06:41

С „горивна такса” надуват цените на самолетните билети

Туроператори мамят с изгодни летни ваканции в чужбина през сайтовете на групови търговци, установи проверка на „Монитор”. Най-привлекателното в офертите са техните цени на популярни места предимно в Гърция и Турция, но някои от офертите се простират чак до Карибите. Общото между всички предложения е тяхната изгодност, независимо дали са със самолет или автобус, и цените се предлагат с около 30-50% по-ниски. Ключов трик при тези предложения е обширен разказ за съответния курорт или остров, с колко чисти плажа разполага и какви фантастични гледки предлага, а кадрите обикновено са откраднати от чужди каталози или направо от интернет. За о-в Закинтос например, който в момента прелива от оферти, кадрите са общо два и са към един и същи залив. Когато са показани картинки от хотела, те са на самата стая, понякога на ресторант и на басейн.

Снимките обаче са комбинирани с изгледи от целия курорт. Така често към тризвезден хотел са включени гледки от петзвездни индивидуални стаи със собствен басейн и цена от около 1200 лв. на вечер. Този подход е най-използван за остров Санторини.

Текстовете на рекламите обаче казват „Насладете се на уникални гледки по време на ваканцията си”, без да е уточнено, че хотелът може да е на средата на острова и въпреки че разполага с басейн, отиването до гледка да отнема час ходене. Другата измама е, че промоционалните оферти са напълно идентични с тези, които се предлагат от резервационните туристически сайтове ­ т.е. дали човек си прави резервацията сам или чрез наш туроператор, който твърди, че е дал отстъпка, е едно и също.

Още един шмекерлък при самолетните екскурзии е добавяне на „горивна такса”.  Туроператорът предупреждава още, че поради „поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите имат право да начислят горивна такса. В този случай се променя и цената на пакета. Горивната такса се дължи за всички резервации за съответния полет, без значение кога са били направени. Шефове от авиационния бранш заявиха, че за първи път чуват за подобна отделна такса и че няма начин клиент на авиокомпания, който си е купил билет 3 месеца или 3 седмици преди полета си, изведнъж да бъде задължен да плати още пари. Шеф на чартърна авиокомпания обясни, че ако цената на горивото скочи с над 20 на сто, цената на билета наистина се променя, но тя също така и спада, ако горивата поевтинеят, и изобщо не става дума за уточняване на такава такса преди всеки полет.

Затова обявената „горивна такса” е още един трик за събиране на пари, ако броят седалки в заявения чартър не бъде попълнен.

Един от начините тези измами да бъдат улавяни още с предлагането на офертата е името на хотела да бъде проверено чрез световна резервационна интернет система. Следва търсене на комбинирана оферта за хотел и билет. Онова, което туроператорът иска, не може да е по-високо от цената, която човек сам е намерил, защото това е оферта без никакви отстъпки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив