24 Април 2024, 01:42 Днес (0) | Вчера (6)

Търкаме скреч карта, за да паркираме

25 Февруари 2014 09:09 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2014, 09:11

По този начин ще се отбелязват датата и часът на спирането

Талонът за паркиране в "синя зона” в столицата вече ще е като билет за томбола – в определена зона от него ще се изтрива фабрично нанесеното сиво фолио, за да се отбележи часът на спиране. Новите документи влизат в сила от края на седмицата, а старите ще действат до изчерпване на количеството, обясниха от Центъра за градска мобилност.  Актуалните данни за платеното паркиране ще се появяват на бял фон, след като бъдe изтрито фолиото. Талонът ще се счита за нeвалиден, ако собственикът забрави да изтърка някоя от графите, а колата му ще бъде заскобена. Маркирания талон шофьорът трябва да постави зад предното стъкло на таблото на колата си.

Цените на новите талони ще останат същите - левче  на час за зелена зона и 2 лева за синя.  Плащането на паркирането ще става по три начина - чрез талон, чрез мобилен оператор и апарат.

Освен за удобство, "лотарийните” талони, ще спрат и шмекеруването, със старите документи. Тарикати често изтриват отбелязания час, месец или дата на хартията или го поправят с коректор. Някои са се изхитрили дотолкова, че пишат със симпатично мастило и обозначенията изчезват за няколко часа.

За да не се превърне в лотария и търсенето на паркомясто, от "Московска” 33 планират да поставят и електронни табла, които ще показват свободни места в синята и зелената зона. Така шофьорите ще знаят къде има каре, на което да оставят автомобила си, още преди да са влезли в платения участък. Идеята е да се избегне излишното въртене по улиците.

Платените зони в столицата ще бъдат разделени на 5 участъка, като на входовете на всеки ще се монтират 15 светещи табла. Те са част от система за информиране и насочване на гражданите. Новите е-табла ще се поставят на булевардите "Ал. Стамболийски”, "България”, "Драган Цанков”, "Мадрид”, "Македония”, "Сливница”, "Тодор Александров”, "Черни връх”, "Цариградско шосе”, "Цар Борис III” и  "Царица Йоана”. Ако там няма места, системата ще пренасочва колите към 5 зони с режим на платено паркиране - района около бул. "Ал. Стамболийски”, паркинга до БНБ, бул. "Патриарх Евтимий”, ул. "Ангел Кънчев” и ул. "Солунска”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив