20 Април 2024, 17:37 Днес (0) | Вчера (10)

Търсят 1650 работници за бизнес зоните

19 Май 2014 08:16 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2014, 08:29

В момента държавата инвестира в инфраструктура и търси компании, които да направят производства, логистични бази или развойни центрове на държавните терени

От заводи за яхти през биоземеделие и производство на климатици за коли до база за препакетиране на продукти за домашни любимци. Това са част от новите инвестиции в държавните индустриални зони, управлявани от компанията "Индустриални зони”.

В следващите години в три от развиващите се бизнес и производствени комплекси ще бъдат инвестирани около 153 млн. лв. и ще бъдат открити 1650 работни места, показват данни на дружеството.

Компанията "Индустриални зони” управлява 8 парка в страната. Пет от тях са в процес на развитие. Това са зоните край софийското Божурище, плевенското Телиш, край Карлово, Бургас и Варна.

В момента държавата инвестира в инфраструктура и търси компании, които да направят производства, логистични бази или развойни центрове на държавните терени. За да влязат в зоните, фирмите трябва да получат сертификати за приоритетни инвеститори от Българската агенция за инвестиции.

Освен 5-те зони в развитие има и 3 работещи - в Русе, Видин и Свиленград.

Климатици в Божурище

Най-голяма сред развиващите се индустриални зони е тази край Божурище до София. Простира се на 2550 дка, които допреди години са били военно поделение. Първата голяма компания, която избра държавните терени, за да направи завод, беше германската "Бер-Хелла термоконтрол”.

През лятото на миналата година дружеството, което произвежда климатични системи за някои от най-големите автомобилни компании в света, направи първа копка на обекта. Според директора на "Индустриални зони” Атанас Ненов съоръжението ще е готово през септември. Край Божурище ще се проектират и табла за контрол на климатичните системи.

Договори за влизане в зоната имат и 5 по-малки български високотехнологични компании. Те ще инвестират общо 6 млн. лв. и ще открият 250 работни места.
Проектите са за производство на усилватели и военна техника, на системи за безопасност за летящи птици и прилепи, които се използват на летища и ветропаркове, на машини за стиропорни продукти и такива за рязане на метал. Тези инвестиции трябва да са факт в периода декември 2014 г. - декември 2015 г.

Яхти и зоохрани край Бургас
 
За 30 дка от бъдещата индустриална зона край Бургас вече има заявен интерес. Очаква се там да се инвестират около 20 млн. лв. и да бъдат открити 350 работни места. Инвеститорите са 6 компании с доста разнообразни сфери на дейност. Една от тях ще прави база за разфасоване и преопаковане на храни за домашни любимци. Друга ще инвестира в завод за яхти и завод за рециклиране. Ще се правят още хляб и хлебни изделия, мебели и логистична база.

Южнокорейска компания, която у нас вече е инвестирала в соларни паркове, пък ще развива биоземеделие почти на цялата територия от над 2000 дка на зоната край плевенското село Телиш. Там ще се отглеждат гъби, фуражи, кокошки, кози и овце. Ще има и 3 преработвателни цеха.

Дали заради икономическата криза, недостатъчната реклама или свободните площи в близост все още няма заявени инвестиции за две от неразвитите зони - Варна-запад и Карлово. Въпреки това държавното дружество няма намерение да се отказва от тях.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив