20 Април 2024, 02:59 Днес (0) | Вчера (10)

Търсят финансов консултант за 7-ти блок

28 Април 2014 08:34 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 април 2014, 08:35

Офшорните компании без шанс в конкурса

Проектната компания за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" търси финансов консултант по проекта за новата мощност. Това става ясно от обявление на сайта на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”.

Задачата на консултанта ще е да разработи модел за проекта за 7-и блок, акционерна структура и концепция за финансиране с цел да се гарантира осъществимостта му. Освен това на него ще се разчита и за отношенията с кредиторите, така че да се постигнат най-добри условия за финансиране.

От "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” уточняват, че в момента се водят преговори с инвеститора по уточняване на клаузите и подписване на споразумение между акционерите за реализацията на проекта с използването на реактор - модел АР 1000, поколение ІІІ+, предлаган на пазара от американската фирма "Уестингхаус”.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй”, която е собственик на проектната компания, Иван Генов, вчера коментира по БНР, че преговорите продължават

Изяснява се въпросът с дяловото участие на АЕЦ "Козлодуй" и на "Уестингхаус", финансирането, но това са деликатни въпроси, каза той.

Конкурсът ще е двустепенен – предварителен подбор и разглеждане на офертите и класиране. След това ще се проведат преговори с кандидатите, чиито оферти отговарят на изискванията.

Кандидатите трябва да имат опит в консултирането на институции от държавния сектор, както и опит в договарянето, в частност с американската Ex-Im Bank, с ЕБВР, ЕИБ и Световната банка. Освен това те трябва да докажат оборот за последните три години от минимум 5 млн. лв.

Офшорни компании нямат шанс да спечелят, става още ясно от конкурсната документация.

Освен отделни компании се допускат и консорциуми.

Крайният срок за представяне на заявление за участие в конкурса е 16 май, 16,00 часа българско време.

На 12 декември миналата година БЕХ и американската компания "Уестингхаус” сключиха споразумение за започване на преговори по възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй” по технологията  AP-1000. Преговорите трябва да приключат в срок до 9 месеца, тоест в началото на тази есен, но надеждите бяха, че това може да се случи още през юни.

Проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства, увери тогава президентът на "Уестингхаус” Дани Родерик. Финансирането му ще бъде осигурено основно с дългосрочни кредити. Според предварителните разговори собственикът на "Уестингхаус” - японската "Тошиба”, ще осигури 30% от необходимите средства. Държавата няма да дава гаранции, нито ще има договори за дългосрочно изкупуване на ток от новата мощност, обяви вече кабинетът.

Към момента в света се изграждат 8 проекта за нови ядрени централи по технологията на AP-1000 на "Уестингхаус”. 4 реактора са в Китай, а останалите 4 – в САЩ.

Първата атомна на плюс с 64 млн. лв. за три месеца
АЕЦ "Козлодуй” е на печалба от 64 млн. лв. за първите три месеца на тази година, съобщи вчера по БНР шефът на атомната централа Иван Генов. За цялата минала година печалбата е 42 млн. лв. Генов съобщи, че все още се водят разговори с Министерството на финансите относно искането на централата да не плаща дивидент поне до 2017-2018 г., докато приключи модернизацията на пети и шести блок. Тези инвестиции са необходими не само на АЕЦ "Козлодуй", те са необходими на държавата, коментира той. Удължаването на живота на двата хилядника не трябва да се поставя под съмнение, смята Генов.

Шефът на Първата атомна коментира, че през 2009 г., когато беше сменен, централата е имала 150-160 млн. лв. по банкови сметки и още около 100 млн. лв. да получава от НЕК. Когато се върнах миналата година юли, се оказа, че НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" 350 милиона, а АЕЦ "Козлодуй" дължи като дивидент на държавата 280 милиона. Това според него се дължи на "тайфуна Дянков”. Генов коментира още, че АЕЦ "Козлодуй” не би могла да изнася ток за Турция въпреки информацията, че южната ни съседка се готви да увеличи вноса заради продължително засушаване. Причината е, че централата няма право да изнася директно, а провежда търгове, на които еленергията се продава на търговци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив