29 Март 2024, 08:26 Днес (0) | Вчера (11)

Фалшив грип препълни лекарските кабинети

17 Септември 2012 08:03 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 септември 2012, 08:05

Удря в ушите и докарва пневмонии, ако не се лекува веднага

Фалшив грип, досущ като истинския, препълни лекарските кабинети със захлаждането на времето. Заболяването, което наподобява на инфлуенцата, е причинено от пара, адено и риновируси, съобщиха от Районната здравна инспекция в София. 

Лекарите инфекционисти в страната са регистрирали близо 1000 случая в последните дни, откакто времето застудя. 

Броят на засегнатите се увеличавал с часове. Според лекарите обаче покосените от заболяването са неколкократно повече, тъй като хората до последно се самолекуват у дома и отиват на доктор чак когато се убедят, че не могат сами да се преборят със заразата. 

Паравирусите, риновирусите и аденовирусите, които ни мъчат в момента, ще се разпространят още повече в началото на седмицата, когато се очаква температурите да паднат до 15 градуса, прогнозира д-р Атанас Пелтеков, заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. На пръв поглед те изглеждат безобидни, но удрят в ушите, довеждат до тежки бактериални инфекции и дори провокират пневмонии, ако не се лекуват навреме, предупреди специалистът. 

Независимо че фалшивия грип, причинен от паравируси, аденовируси и риновируси е значително по-лек от зимния и не е смъртоносен, често пъти протича тежко. Висока температура и отпадналост освен хрема, кашлица и втрисания са сигурните признаци за заразата.

Вземайте прахчета срещу тежки настинки, повече витамини и минимум литър и половина чай на ден веднага, щом усетите неразположение. Ако обаче сте закъснели и заразата не  е отминала след 48 часа, не отлагайте прегледа при лекар, съветва д-р Атанас Пелтеков. Според него най-сигурният начин да не се разболяваме през зимата, а грипът да прекарваме по-леко е да си сложим ваксина още отсега. За нея обаче човек трябва да е съвършено здрав, за да създаде имунитет.

Същинският грип тази година се очаква да дойде още в края на октомври – началото на ноември, което е с около два месеца по-рано от обичайното, съобщиха пък от  Националния център по заразни и паразитни болести.

Този сезон грипът ще бъде предизвикан от два нови щама – „Виктория“ и „Уисконсин“. Те са различни доминиращи през миналата година,  каза националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова и допълни, че са включени във ваксините за този есенно-зимен сезон.

Щамовете са сравнително по-леки от останалите, познати досега и не са смъртоносни. Наред с тях ще бъде разпространен и пандемичният, популярен повече като свински грип. Той обаче няма да е така тежък и ще засегне по-малко хора, тъй като населението е изградило вече известен имунитет към него през миналите две години, когато немалко хора са го преболедували, но в лека форма. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив