20 Април 2024, 04:25 Днес (0) | Вчера (10)

Фирми бавят заплати за 35 млн.

09 Септември 2013 08:18 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 септември 2013, 08:19

Синдикати тръгват след компании, взели пари от държавата и не платили на хората си

877 фирми бавят заплатите за своите работници, по данни на Главна инспекция по труда (ГИТ) от началото на септември. 36 500 души чакат от работодателите си общо 34,674 млн. лв. Това съобщиха за "Стандарт" от ГИТ. Там от година е въведен специален софтуер, който проследява как във фирмите с констатирани нарушения се наваксват забавените заплати. По данни на този софтуер от началото на годината до края на август са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 39 357 122 лв.
От инспекцията отказват да посочат поименно най-големите длъжници. Оттам само съобщават, че най-много забавени заплати има в сектор "Строителство на съоръжения" - 9,126 млн. лв. На второ място сред длъжниците са фирмите от жилищното строителство, които явно трудно продават построените жилища заради кризата на пазара на имоти. С 3,1 млн. лв. забавени заплати към работниците на трето място се нареждат предприятията за производство на метални изделия, както и за ремонт и инсталиране на машини и оборудване. Транспортни фирми дължат 2,85 млн. лв. за заработени трудови възнаграждения. Задължения от 2,7 млн. лв. към служителите имат и здравни заведения в страната.
Очертава се тенденция за намаляване на продължителността на периода на забавяне на трудовите възнаграждения, отчитат трудовите инспектори. Според тях рядко той надхвърля 3 месеца. В една трета от предприятията със затруднения бавенето на заплатите е с един месец. До 2 месеца е в 18% от фирмите, а до 30 месеца - в 11%.
Кои компании вече са получили парите си от държавата по изпълнението на различни договори, настояват да знаят двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". Така профсъюзите ще могат да проследят дали сред тях има работодатели, които не са изплащали навреме трудови възнаграждения. Представители на КНСБ се срещнаха с експерти от финансовото министерство в края на миналата седмица. "Не искаме да знаем какви суми са получили фирмите, а само кои са те, за да може да проследим дали дължат пари на своите работници и дали са започнали да ги погасяват", обясни за "Стандарт" Николай Ненков, вицепремиер на КНСБ.
От финансовото министерство обаче отказали на синдиката тази информация. Оказало се, че ведомството получавало само обобщени справки от другите министерства за погасените суми към бизнеса.
Към 30 юни държавата има просрочени задължения към фирми по различни договори в размер на 147 млн. лв., показва статистиката на финансовото министерство. Други 160 млн. лв. се дължат от общини. С актуализацията на бюджета за тази година правителството на Пламен Орешарски предвиди 160 млн. лв. допълнителни разходи за покриване на просрочените плащания на държавата към бизнеса. Ветото на президента е забавило министерствата по-рано да започнат разплащанията, се оплакали на синдикатите от финансовото министерство.
Държавните предприятия, които дължат пари на работниците си и на доставчици, от 160 вече са 114, като за целта правителството е разплатило 5 млн. лв. през август, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. За юни и юли кабинетът даде над 6 млн. за погасяване на най-належащите задължения.
Как обаче общините ще се разплатят с бизнеса, засега не е ясно. "Предложихме на правителството при актуализацията на бюджета да се поемат поне най-неотложните плащания на общините, но това не бе възприето", припомни за "Стандарт" Гинка Чавдарова, изп. директор на Националното сдружение на общините в България. Кметовете са поискали държавата да помогне при заплащането на строително-монтажни дейности по инвестиционни проекти. Това по техни оценки са около 70-80 млн. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив