15 Май 2024, 15:20 Днес (8) | Вчера (11)

Фирми поръчват магистратури в Техническия

31 Октомври 2014 08:50 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 октомври 2014, 08:51

Оценяват университетските преподаватели в рейтинг

Бизнесът вече започна да поръчва какво да се учи в университетите. Пример за това е Техническият университет в София(ТУ), където само през последната година фирми са дали поръчка за разкриване на седем магистратури. Това съобщи вчера зам.-ректорът на ТУ проф. Иван Кралов.

Една от магистърските програми, поръчани от бизнеса, е "Газово инженерство и мениджмънт”. Другите специалности са в сферата на ИТ сектора, енергетиката и мениджмънта, разказа зам.-ректорът по учебната дейност на ТУ Георги Михов.

Той добави, че сред поръчителите на програми е и ЧЕЗ. Повечето студенти, които се обучават в тези специалности, са стипендианти. Фирмите поръчители се ангажират и с осигуряване на работа на вече завършилите висшисти.

Първоначално те са на изпитателен срок, който съответства на времето, през което са следвали. Ако фирмите са доволни от младежите, им осигуряват трайна заетост, допълни още Михов.

Техническият университет е на път да въведе цялостна електронна система за управление. Така от ръководството на ТУ ще търсят обратна връзка с бившите си възпитаници чрез онлайн анкети. Те ще бъдат питани как се реализират, с какво следването в ТУ им е помогнало в професионалното им развитие и имат ли нужда от допълнителна квалификация. Преподавателите в университета пък ще имат рейтинг, който ще отговаря на качеството им на работа. Тя ще бъде оценявана ежегодно, а не на пет години, както е сега, допълни зам.-ректорът по научния персонал и координация проф. Веско Панов.

В Техническия продължава и разширяването на сътрудничество с бизнеса. Според ръководството на висшето училище това е начинът да се задържат младите специалисти у нас. Наскоро Техническият университет подписа договор за подпомагане в учебния процес и за професионалната реализация на възпитаниците им чрез създаване на терминал в университета за работещите студенти с HP, както и за други съвместни научноизследователски проекти, практически инициативи и партньорства, съфинансирани от ЕС и малки проекти, поръчани от промишлеността.

До 31 октомври е и срокът за записване във "VIVACOM Техническа академия”, която е съвместен проект за обучение на студенти между компанията "Виваком” и на Факултета по Телекомуникации.

Пернишкият университет се жалва в съда за спрени дипломи

Европейският политехнически университет (ЕПУ)  е завел шест дела срещу Националната агенция за оценяване и акредитация, която отказа да даде  програмна акредитация на вуза за специалностите, по които обучава. Това съобщиха вчера от самата агенция. Заради отказаната акредитация от тази учебна година ЕПУ няма право да отпуска свободни места за първокурсници. ЕПУ е обжалвал и две решения на просветното министерство. Първото е отказът на МОН да дава холограмни стикери, без които не може да се издават легитимни дипломи. Образователното министерство е отказало и издаване на удостоверения, които са необходими за студентска виза. Административният съд обаче е отхвърлил жалбите срещу МОН. ЕПУ са се оплакали от решението на Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА) дори и в Европейската асоциация за осигуряване на качеството във висшето образование. Синдикати и ректори обаче се събраха вчера в БАН, за да защитят авторитета на НАОА и на нейния шеф проф. Боян Биолчев. Те бяха категорични, че ще се обединят срещу опитите на ЕПУ да оронва престижа на Агенцията за акредитация.

200 наши студенти на бригада в Германия

200 български студенти ще могат да заминат на бригада в Германия следващото лято. Кандидат-висшистите ще се трудят между 2 и 4 месеца в сферата на селското стопанство, хотелиерството, заведения за бързо хранене и фирми за почистване. За работа в Германия могат да кандидатстват студенти до 35 г. и редовна форма на обучение, преди да са записали последен семестър. Задължително условие е младежите да  имат основни познания по немски език. С цел да бъде облекчена процедурата на кандидатстване студентите няма да се явяват на изпит по немски език. В заявлението си за кандидатстване те трябва да посочат, че са изучавали поне 3 г. езика. Самите заявления в свободен текст на български език за работа по време на ваканцията студентите трябва да подадат до 5 януари 2015 г. в бюрото по труда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив