20 Април 2024, 10:42 Днес (0) | Вчера (10)

Фирмите от Северозапада ще кандидатстват с предимство за пари от ЕС

28 Април 2014 08:39 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 април 2014, 08:46

Правителството пусна за обсъждане стратегия за най-бедния регион в Европа, но без финансови разчети

Фирми от най-бедния регион в Европа и у нас - Северозападна България, да кандидатстват приоритетно за пари от новата програма "Иновации и конкурентоспособност", обсъждат в Министерството на икономиката. Идеята е част от мерките за насърчаване на бизнеса в региона, записани в документ с помпозното заглавие "Интегрирана стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район 2014 - 2020 г." Той бе публикуван за обсъждане в края на миналата седмица.

"Ако фирмите защитят тезите си и проектите, по които ще работят, то ние можем да им дадем повече точки при крайната оценка. Общините също могат да помислят как да ги насърчат, но самите те не могат да кандидатстват по програмата за иновации, защото тя е само за бизнеса", обясни за "Сега" зам. икономическият министър Юнал Тасим. По неговите думи краен вариант все още няма, но фирмите и организациите могат да споделят предложенията си с министерството. В момента ведомството довършва черновата на новата програма, която се очаква да бъде представена окончателно през лятото. Друг от вариантите предвижда фирмите от Северозападна България да участват с по-ниско съфинансиране в сравнение с останалите, научи "Сега". Така например, ако в момента те трябва да участват в проекта си с 20% собствени пари, то съотношението може да бъде променено на 10 на сто, обясниха експерти от работната група.

В обхвата на стратегията освен Видин, Враца и Монтана са включени и областите Плевен и Ловеч. В нея се подчертава, че за последните 4 г. населението на района е намаляло с над 18%. Икономическата активност е най-ниската в сравнение с останалите региони, почти няма нови инвестиции и не се развиват иновации. Неразвита инфраструктура, застаряващо население, двойно по-висока от средната за страната безработица, висок процент отпаднали от образование и големи маргинализирани общности са сред основните проблеми на региона, посочени в анализа.

Освен по програмата за иновации и конкурентоспособност, сходни специализирани процедури за региона се предвиждат и по програмите за развитие на селските райони, за развитие на човешките ресурси, както и по програмата за морско дело и рибарство. В най-общо и схематично описаните мерки обаче няма финансови разчети. Очаква се те да бъдат направени евентуално до юни. Маркирани са обаче "ключови" проекти, които да дадат тласък на развитието на района. Такъв например е "Аутопарк-България" във Видин до Дунав-мост 2 - изграждане на интермодален терминал и индустриална зона за производство на автомобили. За Видин е записано и откриване на филиал на Университета Щутгарт. Плевен е включен с "Интеруниверситетски кампус с технологичен парк" и с високотехнологичен онкоцентър и спортно-възстановителен комплекс към него. Предвидени са няколко туристически маршрута, пилотна общинска земеделска кооперация във Видин, комплекс за зелена енергия от биомаса в Мизия. В насоките какви производства да се развиват за Враца е посочен текстилът, за Монтана - храни, мебели и облекло и т.н.

Самата стратегия, както се признава в документа, е разработена без досегашен опит, при липса на заинтересованост от институциите, които засяга, и при липса на връзка между тях. Няма отговор на въпроса дали фирмите и потенциални бенефициенти по програмите от останалите области в страната няма да бъдат дискриминирани по регионален признак. Не е ясно и как би било ограничено недобросъвестно ползване на замисляните преференции.


НОВОСТИ

Програма "Иновации и конкурентоспособност", която се очаква да бъде изпратена за съгласуване в Брюксел през юни, е разделена на няколко части. Първата от тях ще бъде за иновации и модернизация на фирмите, за което ще бъдат отделени 72% от предвидения общ бюджет на програмата от 1.413 млрд. евро. Закупуването на машини и обновлението на предприятията бяха сред топ мерките през изминалия програмен период, като парите по нея свършиха за съвсем кратко време. 25% от парите по програмата ще отидат за мерки за енергийна ефективност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив