20 Май 2024, 14:46 Днес (8) | Вчера (0)

Фискален съвет с висок морал ще наглежда бюджета

18 Октомври 2013 09:11 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 октомври 2013, 09:14

Сред членовете на новия орган ще може да има и чужденци

Независим фискален съвет от петима членове ще следи бюджета и макроикономическите прогнози на финансовия министър. Това става ясно от проект на Закон за фискалния съвет, публикуван за обществено обсъждане. Скромният документ от 5 страници е предложен от финансовото министерство. Той е в отговор на евродиректива от 2011 г., която предвижда да се гарантира по-голяма публичност на обществените финанси, както и да се създаде независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети.

Съветът ще трябва да следи под око документите и ако засече отклонения, ще трябва да прави препоръки и да информира обществото. Неговите решения няма да са задължителни за Министерския съвет, но кабинетът ще трябва да дава мотивирано становище, когато не ги приема. Фискалният съвет ще контролира и качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози.

Новият орган трябва да заработи от началото на 2014 г. Консултациите по текстовете на закона ще приключат на 30 октомври. Това е крайният срок, до който всички заинтересувани страни могат да дадат препоръките си. Петимата членове на фискалния съвет трябва да са ясни до 15 декември. Проектът предвижда те да се избират от Народното събрание, за да може кандидатурата на всеки от експертите да бъде обсъдена публично. Техният мандат ще бъде 6 години. Избирането им ще става за не повече от два последователни мандата, предвижда разработеният от ведомството на Петър Чобанов проект. Бюджетът на новия орган ще е за сметка на Народното събрание. В мотивите не е посочено как при това положение ще се гарантира независимостта му.

Задължително условие ще бъде експертите в съвета да са с "високи нравствени качества". Не е ясно как това ще бъде доказвано. Кандидатите трябва да са магистри по икономика и да имат поне 10-годишен стаж в областта на макроикономиката или в управлението на публичните финанси. Част от съвета може да бъдат и чужденци. В него обаче не могат да влизат хора, които през последните 2 г. са били членове на колективни органи на държавната власт, на централен или местен орган на изпълнителната власт. Разорени бизнесмени както и осъждани лица също няма да се допускат в съвета.


ПОД ЛУПА

Фискалният съвет ще изготвя мотивирано становище и препоръки за пролетната и есенната макроикономическа прогноза на министъра на финансите до десет дни от публикуването им на интернет страницата на ресорното министерство. Новият орган ще трябва да изразява становище и за проектобюджетите на държавното обществено осигуряване, здравната каса и т.н.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив