26 Април 2024, 03:54 Днес (0) | Вчера (14)

Фонд плаща, ако ви блъсне кола без "Гражданска отговорност"

04 Декември 2012 08:36 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2012, 08:40

Процентът на незастрахованите коли е 28 по данни на Гаранционния фонд към средата на ноември

Близо 1/3 от автомобилите у нас нямат задължителната "Гражданска отговорност". Процентът на незастрахованите коли е 28 по данни на Гаранционния фонд към средата на ноември.

Какво се случва, ако ви удари такъв автомобил? Има ли кой да плати обезщетението? Къде се предявява претенцията? С подобни въпроси се обърнаха към "24 часа" притеснени читатели.

Ето каква е схемата

Гаранционният фонд е институцията, която изплаща обезщетения, когато автомобилът, който ви е ударил, няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Към него трябва да се обърнете и в случай, че виновникът за произшествието е неизвестен.
Фондът изплаща и обезщетения по другата задължителна застраховка „Злополука" на пътниците, ако превозвачът не е имал валидна полица.

За да се получат пари за настъпили имуществени и неимуществени щети, нанесени от кола без "Гражданска отговорност", собственикът на увредения автомобил трябва да подаде молба (уведомление) - лично или с пълномощник.
Това може да стане пряко пред Гаранционния фонд. Може да се занесе в офиса или да се изпрати по пощата като препоръчана пратка с обратна разписка. Адресът е гр. София, п.к. 1000, ул. "Граф Игнатиев" № 2, ет. 4.

Другият вариант е молбата за предявяване на претенцията да се подаде пред който и да е от застрахователите, получили лиценз и предлагащи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.
Към молбата задължително трябва да се приложат доказателства за настъпилото събитие.

Когато има само имуществени вреди

В този случай се представят три вида доказателства. Първите удостоверяват настъпилото ПТП - констативен протокол, документ за ПТП от МВР, заверен препис на влязла в сила присъда, а в случаите на съдебно одобрено споразумение - заверен препис от него, копие на влязло в сила наказателно постановление или удостоверение, издадено от МВР срещу причинителя на ПТП затова, че нарушава закона, защото няма задължителната застраховка.

Втората група документи доказват правото на увреденото лице да получи обезщетение - копие от регистрационния талон на колата и удостоверение за наследници в оригинал, ако те предявяват претенцията.
Третият тип доказателства удостоверяват размера на причинените вреди. Например изпълнителен лист, протокол за оглед от застраховател, снимки на вредите по колата, фактури за извършен ремонт и т.н.

Когато има неимуществени вреди, процедурата е по-сложна. Заедно с молбата за предявяване на претенцията за обезщетение се предоставя и копие на лична карта или шофьорска книжка, както и номер на банкова сметка, по която да се преведе обезщетението.

Искат се и повече документи за доказване на настъпилите вреди.
Освен изброените по-горе, които удостоверяват настъпилото пътнотранспортно произшествие, се искат доказателства за телесните повреди и размера на неимуществените вреди. Например медицински експертизи, бележки, удостоверения, епикризи, анамнези, протоколи от лекарски комисии или ТЕЛК, болнични листове и др.

В сайта на Гаранционния фонд на адрес guaranteefund.org подробно са описани всички необходими документи, които се представят в двата случая. Изброени са и изключенията, когато Гаранционният фонд не изплаща обезщетения.

Допълнителни доказателства се искат само ако необходимостта от тях не е можело да бъде предвидена към датата на завеждане на претенцията и най-късно в срок до 45 дни от представяне на документите.

Обезщетенията се превеждат до 3 месеца

Размерът на обезщетението при застраховка "Гражданска отговорност" се формира от различни фактори.
При смърт или телесни увреждания претенцията и представените доказателства се обсъждат от експертна застрахователно-медицинска комисия към Гаранционния фонд.

Тя прави писмено предложение до УС с мотиви.  Размерът на обезщетенията за неимуществени вреди от "Гражданска отговорност" се формира по справедливост въз основа на представените доказателства.
При телесни увреждания се разглеждат обстоятелствата, при които е настъпило събитието, възрастта на пострадалия, характерът на увреждането, функционалните последици от него. Вземат се предвид тежестта и сериозността на болките и страданията.

При смърт също се вземат предвид възрастта на починалия, отношенията между него и наследника или лицата, имащи право на издръжка.
Размерът на обезщетението, изплащано от фонда, не може да надхвърля минималната сума по задължителните застраховки, определена за годината, в която е настъпило пътнотранспортното произшествие.

Гаранционният фонд има законов срок, в който трябва да се произнесе. Той е до 3 месеца от датата, на която претенцията е заведена в регистъра на фонда. В този срок УС трябва да излезе с решение и да плати обезщетението по банковата сметка на увреденото лице или да откаже плащането, ако представените доказателства не са били достатъчни.

Обезщетява и пътниците в автобуси без полица

Гаранционният фонд изплаща обезщетения по задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите за имуществени и неимуществени вреди при няколко случая, част от които са:

- когато произшествието е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство;

- виновният водач няма сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност", а произшествието е станало на територията на България или друга страна членка на ЕС;

- произшествието е настъпило у нас и е причинено от МПС, което обичайно се намира на територията на трета държава, а виновният няма сключена гранична застраховка или сертификат „Зелена карта".
Фондът изплаща обезщетения и по задължителната застраховка „Злополука" на пътниците, ако превозвачът не е имал застраховка.

От 2007 г., когато се присъединихме към ЕС, Гаранционният фонд осигурява покритие за територията на Европейския съюз и на страните от Европейското икономическо пространство.

Средствата във фонда се набират от всяка продадена задължителна полица - "Гражданска отговорност" и "Злополука". Вноската се определя всяка година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив