26 Април 2024, 14:15 Днес (6) | Вчера (14)

Хлябът скочи след тока

03 Юли 2012 08:47 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2012, 08:48

Синдикати чакат 2% инфлация, искат добавки за повече семейства

 

Увеличението на тока отприщи нова вълна с цените на храните, стоките и услугите. Производители и търговци се юрнаха още в първия ден да вдигат стойността на продукцията си с оправданието, че новата цена на тока гълта повече от половината им печалба..Скокът на тока е на път да отприщи спекулата. Един след друг производители и търговци започват да вдигат цените на стоките и услугите. Първият знак за задаващия се удар по джоба на българите дойде от Хасково. Само ден след поскъпването на електроенергията хлябът поскъпна с цели 10 стотинки. За един самун хората в южния град вече плащат по 0,90 лв. Всички хлебозаводи и фурни в региона вече са минали на по-високата тарифа. От местната федерация на хлебопроизводителите са категорични, че основната причина за поскъпването е, че от 1 юли плащат за тока с 13% повече. Фурните, които ползват природен газ, също вече калкулират 5% повече разходи.  

Най-вероятно до дни самуните ще скочат в цялата страна. Единствено, където има убийствена конкуренция, може да не се стигне до по-солени цени, коментират хлебари. 

Според тях реално върху цената на самуните може да повлияе жътвата. "Засега никой не може да предвиди как ще се отрази по-скъпата енергия върху жътвата и каква ще бъде цената на зърното към момента на прибирането му", коментира Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Изтънелият джоб на българите и голямата конкуренция също задържа цената на насъщния, твърдят производителите.

"Тъй като липсва ясна политика по въпроса колко би трябвало да струва токът от началото до края на една календарна година, разходите за изработването на един продукт в България са непредвидими. По тази причина все по-малка става възможността за развитие на каквато и да е бизнес идея", смята Кукушева. По думите й фактурираната стойност на енергийните разходи в момента в сравнение със същото време през миналата година показва, че увеличението е с 65%. Трескаво преизчисляване на цените върви във всички гилдии. 

До края на седмицата търговците очакват поскъпване и на захарните изделия и месните продукти. "Всички се възползват от очакванията и страховете на хората, че цените ще скочат заради тока. Логично това се случва, макар в повечето случаи да става въпрос за жива спекула", коментират експерти. 

Синдикалистите от КНСБ пък алармираха, че новите цени на ток и газ от 1 юли неминуемо ще надуят инфлацията. Тя ще се вдигне с около 1,5 до 2% до края на годината, сочат прогнозите. Затова синдикатите поискаха управляващите да разширят обхвата на подпомаганите заради по-големите разходи за енергия. Кабинетът ще увеличи със 7 лв. само енергийните помощи, които се дават през зимата. "През останалото време обаче също се консумира ток. Само крушките, хладилниците, печките и телевизорите водят до месечно потребление от 252 киловата. Така всяко българско домакинство ще има допълнителен разход най-малко 9 до 10 лв. на месец, при това през лятото", изчисли лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той призова да се променят условията за отпускане на енергийни помощи. На първо място да се увеличи обемът електроенергия, която определя размера на паричната помощ за отопление. В момента той е 350 киловатчаса на месец. Синдикатите настояват и повече домакинства да се възползват от социалното подпомагане. "Трябва да има подпомагане и за работещите българи при този удар срещу доходите, като това искане ще бъде отправено към работодателите", настоява Пламен Димитров.

Уволнения в ДКЕВР заради гафа с поскъпването на тока пък поискаха от другия синдикат КТ "Подкрепа". От там обявиха, че ще изпратят официално писмо до премиера, в което да обяснят, че държавният регулатор е вреден и с действията си може да предизвика неконтролируемо социално напрежение. "Не може шефът на ДКЕВР да поставя премиера пред свършен факт, заяви Мика Зайкова, финансов експерт в КТ "Подкрепа". Синдикатът ще поиска ДАНС да направи проверка в държавния регулатор за корупция.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив