29 Март 2024, 12:43 Днес (6) | Вчера (11)

Хотелиери завеждат колективена жалба за тока

19 Март 2013 08:30 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2013, 08:31

За декември, януари и февруари са скочили с 50% спрямо същия период на 2012 г.

Колективна жалба срещу високите сметки за ток изпрати вчера до различни държавни институции Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград.
С препоръчани писма жалбата е изпратена до ДКЕВР, националния омбудсман, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), ЕВН, велинградската прокуратура, комисията за защита на потребителите и т.н., съобщи за "24 часа" председателят на сдружението Златко Златанов.

Той обясни, че  колективната жалба е подготвяна няколко седмици от адвокати, след като членове на сдружението са подали към него индивидуални оплаквания срещу високите сметки за електричество.

"Сметките за ток са двойно по-големи от обичайното за месеците декември и януари. В моя хотелски комплекс е 50% по-висока за последните два месеца", обясни Златанов. В колективната жалба хотелиерите настояват за проверка на местата, където се отчита потреблението на еленергия, и изправността на измервателните уреди. От сдружението са убедени, че към обектите им се подава умишлено напрежение, по-ниско от нормалното, за което говорели постоянните аварии на елуреди в хотелите, като от друга страна, това увеличавало консумацията на ток. В жалбата се настоява за монтиране на записващи устройства, които да отчитат подаваното напрежение.
Хотелиерите искат и "умни" електромери,  които да спрат отчитането на енергия, ако напрежението спадне под нормалното. Чрез БХРА жалбата на велинградските хотелиери ще бъде разпространена във всички структури в страната, които ще я подадат, и от името на своите организации.

Хотелиери и от Хисаря са в ужас от бомбастични сметки за ток.
За декември, януари и февруари са скочили с 50% спрямо същия период на 2012 г., при положение че консумацията не се е променила, коментира управителят на четиризвездния "Хисар" Николай Крушовски. Той е платил, тъй като се страхува EВН да не дръпне шалтера.

Писал е няколко писма до дружеството с молба за разбивка на фактурата, която, по думите му, е неразбираема.
"Комуникацията с фирмата е много трудна, да не кажа, че липсва изобщо", оплаква се Крушовски.

Кметицата на Хисаря Пенка Ганева също като хотелиерите е втрещена от 800-те лева ток през декември на Дневния център за възрастни в село Старосел. За октомври е била 80 лв.

"Разглеждаме поотделно всяка жалба и отговаряме по най-бързия начин. Стопанските обекти имат възможност за разсрочено плащане", бе коментарът от EВН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив