02 Май 2024, 22:11 Днес (13) | Вчера (0)

Храмове пускат безплатни курсове по математика

07 Октомври 2014 09:04 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2014, 09:05

Привличат водещи учители да подготвят децата

Храмове във Варненската и Великопреславската митрополия започват да подготвят безплатно ученици по математика за кандидатстване в математическите и езиковите гимназии. Засега такива курсове ще има в църквата "Свети Атанасий” и в Духовния център при храма "Свети Николай Чудотворец”. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан като подчерта, че намерението на епархийския съвет и настоятелствата е те да станат традиция. По този начин искаме да дадем, от една страна, финансова глътка въздух на родителите, които плащат немалко пари за частни уроци, а от друга – да привлечем младежите към църквата, да са наясно с ценностите, които тя проповядва и с православната ни вяра, допълни владиката.

Новата учебна година в храма "Свети Атанасий” ще бъде открита на 11 и 12 октомври, като най-напред ще се даде старт на курса по математика, а след това и на няколко школи по изкуствата. Идеята е на протойерей Дончо Александров и на църковното настоятелство към храма.

В школата за подготовка за езиковите и математическите гимназии ще се приемат ученици от 7-и клас, които през 2015 година ще кандидатстват в елитни средни училища.

За подбор на участниците в курса на 11 октомври от 15 часа в залата за беседи към храм "Св. Атанасий'' ще се проведе писмен тест в рамките на 60 минути - ниво входящ тест за 7-и клас. Самият курс ще бъде изцяло с практическа насоченост, като ще се наблегне предимно на решаването на различни типове задачи, каквито се падат на приемните изпити. Курсът ще е напълно безплатен и ще се води от математик, също преподавател. Той ще се провежда всяка събота от 15 до 17 часа.

В школите по изкуства към храма децата тази година ще могат да се запишат на занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис. 

Курсовете се водят от специалисти и също са безплатни.

Подготовка на ученици за кандидатстване в гимназиите, както и школи по изкуствата, ще се провеждат и в Духовния център при храм "Свети Николай Мирликийски – Чудотворец” във Варна.

Те ще бъдат напълно безплатни, при по-добри финансови възможности ще открием школи и в останалите храмове не само във Варна, но и на други места в епархията, каза митрополит Йоан.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив