02 Май 2024, 13:45 Днес (8) | Вчера (0)

Цакат с декларация „неплатена заплата”

19 Март 2013 08:15 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2013, 08:17

Карат служителите да подписват документ, че няма да имат претенции при забавени пари

Шефове принуждават служителите си да подписват декларации, че нямат претенции, ако заплатите им се бавят, научи „Монитор”.

„Всички колеги се подписахме, защото нямаме друг избор. Иначе оставаме без работа”, обясни пред вестника Николай Димитров, който работи във фирма в сферата на ВиК услугите. Той им колегите му вече трети месец не са получавали възнагражденията си, въпреки че работата им не била намаляла.

Експерти от Главна инспекция по труда обясниха, че въпросните  декларации са невалидни. „Ако инспекторите направят проверка на работодателя, той ще бъде санкциониран, независимо от съгласието на подчинените му, защото забавянето на възнагражденията е нарушение на Кодекса на труда”, уточниха от ГИТ по повод новата схема, с която работодателите се опитват да се застраховат. 

В друга софийска фирма е наредено служителите да ходят на работа по два пъти на ден – от 6 до 12 ч. и от 16 до 19 ч. Така работодателят искал да компенсира намаления състав на предприятието. „Освен, че създава неудобство, това ни вкарва в преразход. Пътят до работа и обратно се удвоява като време и разстояние, а бензинът е скъп”, обясни пред „Монитор” 35-годишният служител Калин Димитров.

Все още има и шефове, които при назначаването карат кадрите си заедно с трудовия договор да подписват и празна молба за напускане. Документът за освобождаване е по взаимно съгласие. Така с него,  работодателят може да уволни подчинения си когато поиска, без каквито и да е последствия за него. Работникът обаче няма право на обезщетение за безработица например, защото е освободил заемания пост по взаимно съгласие. „При наличието на такъв документ правата на служителите няма как да бъдат защитени”, обясниха от Главна дирекция по труда (ГИТ). Експертите отчитат, че към днешна дата тази схема се прилагала по-рядко отпреди две години, когато се появи. Ръст обаче се отчита при оплакванията за забавени възнаграждения. Миналият юли беше създаден специален софтуер, които да дебне за неизплатени надници. „От 1 януари 2012 г. до 11 февруари 2013 г. инспекторите по труда са установили 

1716 фирми, които бавят заплати.

Общата сума е 69 млн. лв.”, обясниха от инспекцията по труда. От началото на 2012 г. до средата на февруари след съвместни проверки на ГИТ и НАП са били изплатени над 84 млн. лв. забавени заплати. Най-много чакащи минали възнаграждения има в сферата на строителството, сухопътния транспорт и производството на основни метали.  Най-честото забавяне пък е с месец – два, като в над 38% от фирмите ставало дума за не повече от месец. Най-големи суми дължат шефовете в секторите производство на метални изделия, без машини и оборудване; строителство, сухопътен транспорт и хуманно здравеопазване. Няколко месеца се бавят и възнагражденията в „Напоителни системи”. Преди седмица един от служител на дружеството в Плевен обяви гладна стачка в знак на протест. Той заплаши, че ще се запали, ако не получи парите си.

Езиковите курсове хит сред заетите

Опашки за езикови курсове по схемата “Аз мога” се извиха пред бюрата по труда.Езиковите курсове са хит сред работещите, които искат да повишат квалификацията си. По схемите “Аз мога” и „Аз мога повече” най-предпочитан е бил английският език, следван от немския. В определени региони от Агенцията по заетостта отчитат интерес и към гръцкия и италианския език. От обученията по професионална квалификация с най-голям интерес са били специалностите „Вътрешни и международни превози на товари”, „Вътрешни и международни превози на пътници”, „Фризьорство”, „Козметика”. По „Аз мога” квалификация за заварчици са придобили 485 души, за шлосери тапия са взели 3-ма работещи. Преквалификация за монтьори пък са получили 29 мъже.

70 000 търсили първа работа

 Близо 70 000 българи са търсили първа работа през миналата година, показват данни на Националния статистически институт. Завършилите училище и университет, които излизат за първи път на пазара на труда, са били над 38 700. Именно висшистите намират препитание най-лесно, като едва 5,9 на сто от тях не са успели да се реализират на пазара на труда през миналата година. Със средно образование са били 11,7 от незаетите. Всеки четвърти с диплома за завършен 8-и клас също попада в графата „безработен”.

През миналата година социалното министерство стартира схема „Първа работа”, насочена към завършили обучението си. В нея младежите се обучават по заявка на работодателя, който след това наема служителите. Почти 4000 българи са се включили в тази програма през 2012 г. „Първа работа” ще продължи и през настоящата година и ще осигури заетост за 5000 души. През февруари по схема са били заявени 406 работни места. По програмата „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” пък шефовете са поискали 511 младежи.

1200 евро за БГ шлосер в Чехия

Чехия търси наши шлосери и заварчици срещу заплата от 1200 евро.  Мераклиите трябва да имат поне 2-годишен опит и основни познания по чешки език. Работи се по 40 часа на седмица, а шефът осигурява безплатна квартира. Четирима наши заварчици търси и Финландия чрез европейската програма за заетост EURES. Изискванията към кандидатите са да говорят английски или руски език и да имат опит в специалността. Възнаграждението е от 10 евро на час. За разлика от Чехия началникът не осигурява безплатно настаняване. За квартира във Финландия гастарбайтерите трябва да отделят по 200 евро на месец. В Германия се търсят 10 сервитьори, като заплатата варира от 1500 до 2200 евро. Нашенците могат да кандидатстват до 8 април. В Германия се търсят и инженери, ИТ специалисти и медицински сестри.

Сираците на уроци по занаят

Програми за квалификация на хлапета от домовете за изоставени деца у нас ще започнат тази пролет. Проектът е съвместен между президентството и министерствата на труда и социалната политика и на образованието.

Още в 9-и клас момичетата и момчетата от интернатите ще могат да избират в каква професия искат да се развиват, след като напуснат дома.

Социални работници и трудови терапевти ще работят с хлапетата, за да открият силните им страни и да ги развият в годините, преди да напуснат дома. Така в 12-и клас тийнейджърите вече ще решат дали да продължат образованието си или да работят. Както „Монитор” писа, едва 10% от миналогодишните абитуриенти са продължили образованието си.

Останалите младежи са принудени да работят като строители и сервитьори, защото нямат квалификация и не могат да си намерят друга работа. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив