27 Април 2024, 10:40 Днес (0) | Вчера (11)

Цената на парното замръзва до Нова година

24 Септември 2014 08:59 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2014, 09:02

При криза със синьото гориво над 20 дни спират доставките на заводите

Цената на парното замръзва до Нова година, след като ДКЕВР отказа вчера на "Булгаргаз” увеличение от 1,69% на цената на природния газ от 1 октомври.

"При по-продължителна от 20-30 дни газова криза ще започне ограничаване на работата на индустриалните предприятия. "Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко. При всички положения ще има последствия за бизнеса. Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва около 3%”, съобщи междувременно министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. при откриването на конференцията "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги", организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Според него при по-продължителна от 20-30 дни газова криза ще започне ограничаване на работата на индустриалните предприятия. Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко, прогнозира Щонов. "При всички положения ще има последствия за бизнеса. Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва около 3% и те са защитени потребители”, каза той.

По думите му резервните варианти са добив на газ от хранилището в Чирен, преминаване на работа на топлофикациите на мазут и доставки от Гърция чрез реверсивната връзка при Кулата, за което вече има споразумение с южните ни съседи за от 1 до 3 млн. кубика дневно. Газът от там ще е по-скъп, но не се знае с колко. Местният добив на страната е около 5% от потреблението ни.

На въпрос за възможностите при криза за реверсивни доставки на синьо гориво и от Турция Щонов предположи, че тогава Анкара ще трябва да съгласува транзита или реекспорта с "Газпром” и този вариант е и политически, и търговски по-труден.

Газохранилището Чирен може да дава максимум по около 4 млн. куб. м на ден, а през зимата потреблението е 10-11 млн. куб. м., добави Щонов. "В момента се обмисля как при нужда топлоцентралите да преминат на течно гориво. В условия на криза страната ни ще се надява да получи изключение от правилата на ЕС, за да може топлофикациите да ползват по-замърсяващото гориво мазут”, посочи министърът.  Междувременно стана ясно, че ДКЕВР ще запази сегашната цена на природния газ.

Йотингер не подкрепя санкции срещу руския газов сектор

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер не подкрепя санкции срещу газовия сектор на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира негово изказване на 12-ото заседание на страните от Европейската енергийна общност.

"Моята позиция е да се избегнат санкции срещу газовия сектор на Русия. Всекидневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния сектор като цяло не трябва да бъдат политически инструмент”, заяви Йотингер. Той отбеляза също, че ЕС очаква компромис с Русия и се стреми да получи руски газ в достатъчно количество и на пазарни цени.

"Проучваме възможността за преход към прагматични, компромисни решения с нашите руски партньори по договора и да получаваме достатъчно газ от Русия на справедливи пазарни цени”, допълни Йотингер.

В понеделник ЕК обяви решението си да води преговори по проекта "Южен поток” с Москва.

Новите тарифи компенсират 200 млн. от дефицита на НЕК

Само около 200 млн. лв. се компенсират от общо 1 млрд. лв. недостиг на средства в НЕК с повишението на цената на електроенергията от 1 октомври. Това съобщи още вчера икономическият министър Васил Щонов.

Според него останалите мерки за справяне с дефицита на средства ще са предоговаряне на условията за дългосрочното изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" и условията за ВЕИ производителите, посочи министърът. Щонов отбеляза, че това, което досега е направено от предишния състав на ДКЕВР, е било само на хартия, а би трябвало договорите да се преразгледат и променят с правна стойност.

Гърция търси инвеститори за LNG терминал до Кавала

Южните ни съседи имат вече един терминал за втечнен газ до Атина.
"Около 46% от синьото гориво, използвано в Гърция, не се доставя от Русия”, съобщи за "Монитор” инж. Костас Караянакос от газовата компания ДЕПА. По думите му алтернативните доставки са от Турция и с кораби от Алжир.

"Имаме вече един терминал в Ревитуса, близо до Атина, където се разтоварва втечнен газ. Планираме да строим и второ подобно съоръжение, но ще бъде плаващо,  разположено по-далеч от брега. Единият от вариантите е то да бъде разположено близо до Кавала. Направили сме проучване, което показва, че проектът  ще бъде икономически изгоден. По първоначални изчисления вторият терминал ще струва около 250 млн. евро. Затова търсим за реализацията му да привлечем и други инвеститори. Предполагаме, че в него ще се включат и други фирми от Балканите и се надяваме до 2 години съоръжението да бъде готово”, добави Караянакос.

Според гръцкия експерт предлагането на втечнен газ в света непрекъснато нараства и много скоро цената му ще падне значително и ще стане конкурентна.

"Топлпфикация" събра 17 млн. лв. по телефона

 "Добро утро, от "Топлофикация” съм. Дължите 192 лв. Кога ще имате възможност да платите цялата сума или да посетите дружеството, за да подпишете споразумение за разсрочване”, пита жена на средна възраст точно в 7:50 сутринта. Представя документите си и клиентът се подписва в табличка, че е уведомен за дълга си и обявява срок, в който ще го погаси. Служителите на "Топлофикация” обаче не събират пари по домовете, а само напомнят за плащане. Подобно посещение може да получи всеки длъжник на столичното парно. Преди да се стигне до посещение на принципа "от врата на врата” обаче, от "Топлофикация София” се обаждат по телефона. Ако тази мярка на даде резултат – пращат писма или свой служител да напомни на място за задължението. С "Ало, ало”, писма и посещения през тази година парното е събрало 17 млн. лв. от борчлии. Други близо 3 млн. лв. са събрани от след подписване на споразумения за разсрочено плащане. Договори за издължаване на части са подписали 3379 абонати за 7,7 млн. лв.

Дружеството масово прилага и най-твърдата мярка към длъжниците си – водене на съдебни дела.

За последните 3 г. "Топлофикация” е завела 44 000 иска и е събрала 63 млн. лв. От дружеството не казаха какъв е точният размер на просрочените задължения от абонатите, но традиционно те са за над 300 млн. лв., въпреки това обаче събираемостта през последните години е подобрена и вече е 72%. Това са клиенти без нито лев просрочен дълг към парното или с до 6 неплатени фактури. За сравнение събираемостта през 2010 г. е била едва 48 на сто, т.е. по-малко от половината софиянци са си плащали за парно и топла вода в срок.

Заради дълг към великотърновското дружество "Топлофикация” безработен самотник остана без наследствената си семейна къща на село. Иван Димитров е без постоянна работа вече над 20 години. Прехранва се от разпродажбата на домашната си библиотека.

Доходите му оттам обаче са смешни и стигат едва да си купи хляб, кофичка кисело мляко и един кренвирш на ден. В продължение на години мъжът изобщо не плащал задълженията си към търновската "Топлофикация” в размер на около 5000 лв. и късал изпратените му призовки за доброволно издължаване. Накрая длъжникът бил даден на съд. "Топлофикация” спечелила делото и съдия-изпълнител описал и продал къщата на борчлията в съседното село Драгижево. Сега притесненията на безработния са, тъй като продължава да не си плаща на паровата централа, да не му отнемат и единственото останало жилище - апартамента в центъра на Велико Търново, където живее. "Ако това се случи, ще бъда принуден да остана на улицата без покрив над главата си. Аз обаче не мога да преживея подобен резил на стари години и ще си сложа край на живота”, категоричен е Иван.

От търновското дружество "Топлофикация” съобщиха, че все още броят на физическите лица длъжници към тях е доста голям. "Има абонати, които имат просрочени задължения от 5 и повече години. Водим съдебни дела, печелим ги, но ако длъжникът своевременно е успял да се отърве от имуществото на негово име и го е прехвърлил на близки и роднини, нищо не можем да направим. Добре поне, че предприятията, фирмите и държавните институции, които преди години имаха сериозни задължения, сега вече се издължиха”, обяснява служител на търновската парова централа.

ТЕЦ съди борчлии за 10 милиона

Пловдивската "Топлофикация” води дела срещу свои длъжници за общо 10 милиона лева. Голяма част от борчовете обаче били натрупани от абонатите преди приватизацията на дружеството през 2007 г. Това съобщи говорителят на "EVN България Топлофикация” Крум Косев. Той уточни, че тенденцията в последните години е към намаляване броя на заведените дела и погасяване от страна на абонатите на натрупаните задължения. "В последните години има тенденция за намаляване на несъбраните задължения и нарастване на събираемостта във фактурите”, каза Косев. Като пример той посочи последния отоплителен сезон на пловдивската топлофикация. През зимата на 2013-2014 г. събираемостта е била над 80%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив