27 Април 2024, 17:23 Днес (0) | Вчера (11)

Цената на топлото за софиянци може да скочи

12 Юни 2013 08:55 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2013, 09:00

Столичната община предлага отстъпки при минимално потребление на парно

Столичният общински съвет обсъжда нова порция предложения за намаляването на сметките за парно на софиянци и подобрение на дейността на "Топлофикация София". Едно от тях е да се ползва отстъпка при определено потребление на парно, а друго - за отоплението да се плаща по две тарифи. Предложенията идват на фона на реална заплаха цената на топлото за столицата да се вдигне от 1 юли.

"Идеята е до 250 киловатчаса консумирана топлоенергия на месец да се заплаща с 20% отстъпка, а когато потреблението е до 1200 киловатчаса, отстъпката да намалява прогресивно", коментира общинският съветник Зафир Зарков, който е председател на комисията, която работи върху мерките за подобрение на работата на столичното парно. Според него това предложение ще облекчи хората, които са в най-затруднено финансово положение и изключват радиаторите си, но въпреки това плащат високи сметки. Не е ясно това как ще се приложи евентуална промяна, защото сега възможност за конкретно засичане има само при апартаментните топломери, използвани в новото строителство. Масово използваните уреди за дялово разпределение, монтирани на радиаторите, не отчитат конкретната консумация, а тя се изчислява по сложна формула, отчитаща потреблението на всички абонати във входа и сградната инсталация след края на отоплителния сезон. Така според различните обстоятелства една единица от уреда за дялово разпределение има различна цена за всяка сграда.

От общината обмислят още да предложат да се увеличи размерът на глобите за фирмите за дялово разпределение до десет пъти и те да станат 5000 лв. "Досега няма нито една глоба за кражба на електроенергия, а това е най-важното, затова следващата стъпка ще е да предложим мерки в тази насока - за да може и фирмите да се включат в диалога", коментира Зарков. От кметството се надяват и на среща с прокуратурата, за да се намери механизъм за прокурорските разпореждания, които са необходими, когато се правят проверки за кражба на електроенергия.



СПОР

Идеята за двутарифно отчитане на парното изисква да се променят общите условия от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), коментира кметът Йорданка Фандъкова пред БНТ. От ДКЕВР вчера заявиха, че ще обсъдят евентуално предложение от страна на общината. В същото време новата шефка на регулатора Анжела Тонева заяви, че цената на парното за крайния потребител няма да пострада от промените в т.нар. енергиен микс и от новата методика за ценообразуване. Те предвиждат да отпадне задължителното изкупуване на ток от топлофикации, които не работят по високоефективен начин. При новите правила само дупката в бюджета на столичната "Топлофикация" ще бъде около 300 млн.лв., които дружеството ще се наложи да икономиса, за да не се стигне до скок на парното. Шефът на софийската "Топлофикация" Стоян Цветанов обаче категорично заяви, че това не е възможно и най-вероятно ще бъде поискано увеличение на цената. В резултат на това корекцията ще бъде с около 10% нагоре, смятат експертите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив