09 Май 2024, 04:15 Днес (0) | Вчера (10)

Частна ТЕЦ сваля двойно сметките за парно в София

21 Октомври 2005 08:57 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Новата мощност ще произвежда едновременно ток и топлоенергия. Газовата централа ще е с капацитет 600 мегавата и ще струва 400 млн. евро

Шест компании са кандидати да изградят топлоелектрическа централа в София с мощност 600 мегавата. Това съобщи за "Монитор" енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който е и общински съветник от квотата на НДСВ. Целта е новата мощност да произвежда едновременно електро и топлоенергия, като използва за гориво природен газ. Стойността на инвестицията се оценява на около 400 млн. евро и ще е изцяло за сметка на инвеститора. Сред фирмите, кандидати да построят новата мощност, са чешката ЧЕЗ и американската "Хорайзън".
Ако проектът бъде осъществен, разходите за производство на топлоенергия в столицата ще бъдат намалени около 2 пъти. Причината е, че новата централа ще използва два пъти по-малко гориво. С почти толкова се очаква да паднат и сметките за топлоенергия на абонатите на "Топлофикация", обясни проф. Тасев. Проектът може да стартира веднага след кметските избори в София, ако бъде одобрен от общинските съветници. Той предвижда централата, построена от частен инвеститор, да продава ток на НЕК и топлоенергия на "Топлофикация". Те пък от своя страна ще плащат на частния инвеститор за потребените количества. Така на практика "Топлофикация" ще се превърне само в дистрибутор на топлинна енергия, а не в производител. В момента 70 на сто от разходите на "Топлофикация" са за природен газ. Тя разполага с централи с мощност от около 2000 мегавата. Работата им обаче не е толкова ефективна, защото произвеждат само топлинна енергия, обясни проф. Тасев.
Преди три години американската компания "Хорайзън Енержи Дивелопмънт" (Horizont Energy Development) предложи да изгради централа с мощност 100 мегавата за едновременно производство на ток и топлоенергия. Основната пречка за реализацията на проекта обаче се оказа неразбирателството между изпълнителя и НЕК за цената, по която да бъде изкупувана произвежданата от централата електроенергия. Според Закона за енергетиката токът, произведен от централи до 50 мегавата чрез когенерация, се изкупува на преференциална цена. Проектът на "Хорайзън" за ТЕЦ "София" предвижда да бъдат изградени две газови и една парна турбина с обща електрическа мощност от 100 мегавата, което автоматично поставя новата централа "над чертата", поставена от закона, припомниха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив