26 Юни 2024, 05:15 Днес (0) | Вчера (5)

Частни бирници ни дерат с 40 млн. лв. такси

10 Юни 2014 08:19 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2014, 08:21

Всеки печели по около 20 хиляди лева месечно

Частните съдебни изпълнители събират над 1 млрд. лв. дългове и печелят по около 40 милиона лева годишно само от начисляване на такси върху вземанията от хората, показа проверка на "Монитор". Така средно на всеки от 156-те бирници се пада по 20 хил. лв. месечен доход. Огромната сума се трупа, тъй като частните съдебни изпълнители задължително начисляват проценти върху вземанията независимо дали човекът е решил да си плати дълга доброволно, или е имало изпълнително дело.

Действията на бирниците обаче са законни, тъй като от 8 г. е в сила тарифа, според която дори дългът да бъде платен доброволно, длъжникът трябва да даде пропорционална такса, все едно че е отказвал да плати и се е наложило парите да бъдат събирани принудително. В същото време държавните съдебни изпълнители не събират такса при доброволно плащане. Начисляват се само 20 лв. за образуване на изпълнителното дело. Например ако длъжникът има да дава 10 000 лв., при доброволното им плащане при държавен съдебен изпълнител ще плати само 20 лв., а при частен – 840 лв. Огромното разминаване е и една от причините при частниците почти да няма доброволни плащания, тъй като във всички случаи се дължи пропорционална такса от дълга.

Срещу драстичната разлика в таксите пред дни скочи и Върховният касационен съд. "Необходими са промени в нормативната уредба, които да уеднаквят таксите, събирани от държавните и от частните съдебни изпълнители", категоричен беше зам.-председателят на ВКС и шеф на Гражданската колегия Красимир Влахов. На 15 април т.г. той е изпратил писмо до правосъдния министър Зинаида Златанова с предложение за промяна. "Получих уверение, че ще се работи по проблема. Надяваме се той да бъде решен, защото това разминаване не е от полза на гражданите.

Необходимо е време, през което Министерството на правосъдието да направи консултации с Камарата на частните съдебни изпълнители и финансовото министерство, след което тарифата да бъде променена от МС", обясни Влахов.    

Според върховните съдии в нея трябва да бъде записано, че при доброволно плащане не се събират такси, както това е уредено за държавните им колеги.

Работната група в Министерството на правосъдието за промени в Гражданско-процесуалния кодекс ще обсъжда и предложението на Върховния касационен съд за частните съдебни изпълнители, съобщиха за "Монитор" от ведомството.

КАК НИ ОБИРАТ ЗАКОННО
ДЪЛГ                                      ТАКСА
до 100 лв.                               10 лв.

от 100 до 1000 лв.                    10 лв. плюс 10 на сто за горницата над 100 лв.

от 1000 до 10 000 лв.               100 лв. плюс 8 на сто за горницата над 1000 лв. 

от 10 000 до 50 000 лв.             820 лв. плюс 6 на сто за горницата над 10 000 лв.

от 50 000 до 100 000 лв.          3220 лв. плюс 4 на сто за горницата над 50 000 лв.

над 100 000 лв.                      5220 лв. плюс 2 на сто за горницата над 100 000 лв.

Ищецът вече няма да обикаля институциите

Върховните съдии имат и друга идея, която ще спести пари и време на хората – съдилищата да бъдат задължени сами да правят справки в регистрите за адрес и гражданско състояние. В момента, ако ответникът по делото не може да бъде открит на адреса му, ищецът сам започва да търси къде е регистриран. Пет лева струва съдебното удостоверение, с което той отива в полицията, за да му дадат адреса, а там плаща още 10 лв. такса, след което занася информацията от полицията в съда. "Това е напълно излишен разход и разкарване на хората. Съдът може да направи тази справка за минути по служебен път. В момента някои съдилища я правят, а други не. Ние предлагаме всички да бъдат задължени", обясни Влахов.

За улеснение на длъжниците ВКС предлага още една промяна – когато съдебният изпълнител им връчва призовката, да подава информация и в съда, за да може той да прецени дали е подал жалба в срок.

Предложенията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс на Върховния касационен съд влязоха в законопроект. Той е подписан от седем народни представители от правната комисия, начело с нейния председател Четин Казак, и бяха внесени в парламента тази/миналата седмица. През април предложенията на ВКС бяха изпратени до всички парламентарни групи.

В Шумен един не събира пари

Не си спомням в моята практика да е имало случай, в който длъжникът да се е издължил и да сме му събрали такса, коментира пред "Монитор" частният съдебен изпълнител от Шумен Ясен Бойчев. "Не знам каква е практиката при колегите, аз мога да говоря само за моето счетоводство", допълни той. В повечето случаи обаче бирниците начисляват такси независимо дали дългът е върнат доброволно, или е имало изпълнително дело.

Камарата чака да я питат за становище

Никой не е търсил Камарата на частните съдебни изпълнители за мнение за тарифата при доброволно плащане на дълга, съобщиха пред "Монитор" от там. "Ще реагираме при официално искане. Сега не можем да коментираме отделни изказвания", допълни председателят на Контролния съвет на КЧСИ Георги Дичев. Според наблюденията на бирници с всяка изминала година доброволните плащания намаляват и причина за това е кризата и неплатежоспособността, в която изпадат много хора и фирми.

Частни съдебни изпълнители припомнят, че от 2005 до 2007 г. са работили по еднаква тарифа с държавните. С промени от началото на 2008 г. държавните вече не събират такси при доброволно плащане на дълга. "Трябва да се възстанови старият режим и те също да я начисляват,  защото преди да се изпрати покана към длъжника, се правят проучвания в НОИ, КАТ, Търговския регистър и ЕСГРАОН. Събирането на цялата информация за него е работа", коментираха пред "Монитор" частни съдебни изпълнители.

Семейство съди бирник за измама

Варненско семейство, което е платило до стотинка дълга по ипотекираното си жилище, но остана на улицата, съди за измама съдия-изпълнителя Захари Димитров, който продал имота им, без да има основание за това. Той обаче твърди, че семейството все още дължало пари. Историята гръмна след репортаж на БНТ. Семейство Камелия и Юлиян Трифонови купуват жилището с банков кредит от 40 хиляди евро по договорна ипотека за 20 г. Дълго време изплащали редовно заема, но в период на финансово затруднение се забавили с 5 вноски и попаднали сред нередовните клиенти на банката. Така дългът им станал изискуем. Семейството обаче продало друг недвижим имот и внесло цялата сума по кредита от 52 хил. лв. Въпреки това банката продала дълга им на физическо лице и от счетоводна експертиза, приета от съдебния изпълнител, Трифонови разбират какво още дължат. Семейството завежда дело и апелативният съд във Варна им издава обезпечителна заповед. Окръжният съд обаче прекратява делото с мотива, че не са представени доказателства за размера на погасеното задължение. А те имат документи, че са платили всичко с лихвите и таксите. Докато обжалват съдебното решение, в тяхно отсъствие жилището им е запечатано от частния съдебен изпълнител Захари Димитров, който междувременно го продал. Така с платен кредит семейство Трифонови се озовава с двете си деца на улицата.  За далаверите на варненските съдия-изпълнители се говори от години, а в социалната мрежа беше създадена и група "Корупционни сделки съдия-изпълнители Варна”. Във Варна гръмна и друг скандал за подсъдима съдийка, която поема делата на свой осъден колега - частния съдебен изпълнител Любомир Мавров. Той беше с влязла в сила присъда от 2 г. условно с 4 г. изпитателен срок за престъпления по служба, а делата му бяха разпределени на Станимира Данова, друг подсъдим частен съдебен изпълнител за престъпления по служба. Трети варненски частен съдебен изпълнител, също осъден на две инстанции за престъпление по служба, е Станислава Янкова. Решението за отнемане на правата й е във Върховния касационен съд.

Заради ипотека. Продават хотел за над 15 млн. лева

Хотел за над 15 млн. лева е обявен за продажба в Публичния регистър на частните съдебни изпълнители. Луксозният имот се намира във Варна и разполага както с бар и ресторант, така и с напълно обзаведени стаи. Справка в интернет показва, че обектът дори работи още. Към него върви и поземленият имот от 3 декара, на който е построен. Според описа на частния съдия- изпълнител, хотелът е обявен за продажба заради необслужван кредит от фирмата, в чиито активи попада постройката. Той е за 18 млн. евро. Частните съдебни изпълнители продават общо 33 хотела в цялата страна. Сред другите атрактивни обяви се вижда и комплекс в Несебър, който се продава за близо 9 млн. лева.

Осем фабрики обявени на търг

Осем фабрики в страната са обявени на търг от частните съдебни изпълнители. Най-скъпата от тях е за 3,5 млн. лева и се намира в Хасково в местността Бюкя. Заводът е предназначен за производството на храни и е разположен на терен от 13 декара. Събирачите на дългове продават и мелница в Каварна за 880 хил. лева. Интересното на постройката е, че цялата е направена от камък. Желаещите да започнат производството на хляб пък могат да се сдобият с новоремонтирана сграда в Сухиндол. Цената, която е обявена от частния съдебен изпълнител, е 172 хил. лева. Според описанието всичко в постройката е подменено. Има изградено и специално помещение за втасване на хляба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив