20 Април 2024, 02:25 Днес (0) | Вчера (10)

Чужденците ще купуват българска земя от 2014 г.

05 Септември 2013 08:48 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2013, 08:50

Земеделци настояват мораториумът да остане

Чужденците ще могат свободно да си купуват земя у нас след 1 януари 2014 г. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се е възползвала при влизането си в Европейския съюз (ЕС), предаде БНР. Така след края на тази година всеки, който иска да купи терен у нас, ще може да го направи, независимо от своята националност. Това е възможно и сега, но за целта чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице.

В договора на България и Румъния за присъединяване към ЕС е записано, че пазарът на селскостопански земи трябва да бъде освободен, но и двете страни отчетоха през 2012 г., че фермерите им още не са готови да се конкурират с чуждите инвеститори.

Някои земеделски производители обаче вече се обявиха срещу отпадането на мораториума. Според Свилен Радев, производител от варненския регион, забраната за продажба на българска земя за чужденци не трябва да отпада, защото в противен случай ще бъдат накърнени националните ни интереси. Според него хората от друга националност могат да използват терените за други цели, а не за земеделие.

От партия „Обединени земеделци” пък се опасяват, че има рискове от злоупотреби след отпадане на ограниченията, предаде Investor.bg. Оттам посочват още, че не са против чужденците да купуват селскостопански земи, но настояват да бъдат въведени правила, за да могат европейските субсидии да стигат и до малките производители.

Според експерти от партията в европейските държави са въведени различни ограничения. Например в Испания чужденци могат да придобиват до 15% от землището в дадена община, а в Литва – до 50%. Земеделците предлагат още да се обсъдят и проблемите, свързани със свръхконцентрацията на земи и дали у нас да има горна граница на собствеността. „В някои територии на страната тече процес на свръхокрупняване, но успоредно с него населените места обезлюдяват”, коментира Петя Ставрева, председател на партията.

От бизнеса пък отдавна настояват мораториумът за продажба на земя на чужденци да отпадне, тъй като това би повишило инвестициите. Междувременно наскоро анализ на агроминистерството показа, че през последните години значително са намалели сделките със земи с нестопанска цел.

През 2010 г. спрямо предходната броят им се свива с 56%. За 2011 г. в сравнение с предишната намалението е от 25 на сто.

Според експертите кризата е ограничила много инфраструктурни проекти през последните години и това се отразява на сделките, чиято цел е промяна на предназначението на земите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив