15 Май 2024, 13:08 Днес (6) | Вчера (11)

Юлската фактура за ток - по две цени

02 Юли 2014 08:46 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2014, 08:50

Парното по-изгодно за отопление от еленергията

Фактурата за тока, консумиран през юли, ще бъде по две цени – по старата цена за потреблението до 1 юли и по новата цена след това. Това се налага заради промяната в цените, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави всяка година по това време. Вместо намаление, както се очакваше, регулаторът одобри с под 3% поскъпване на тока.

Ако държите сметката ви да е абсолютно точна и да не се притеснявате, че ще платите повече ток по по-високите цени, можете да се възползвате от възможността, която ЕРП-тата дават за самоотчет. За целта трябва да си засечете електромера и да подадете данните в енергото.

Най-дълъг срок за самоотчет дава Енерго про, която обслужва Североизточна България. Крайният срок  е 7 юли.  Клиентите на ЧЕЗ могат да предават показанията на електромерите си, които са записали сами от 1 до 5 юли. И двете ЕРП-та приемат данните и по телефона или по мейла, освен в клиентските центрове, а от ЧЕЗ обявиха, че и самото енерго започва извънреден отчет. От ЕВН съобщиха, че приемат самоотчетите до петък, но те трябва да бъдат занесени в най-близкия офис, където се попълва декларация.

В случай, че не бъдат подадени данни от самоотчет, сметката ще се формира на следния принцип. Първо, енергото ще умножи консумацията за месеца на броя на дните между предишното и сегашното засичане. Така ще получи средното потребление. След това ще умножи средното потребление по броя на дните до 30 юни включително и по старата цена, за да получи сметката по старите тарифи. Аналогично, за да получи дължимата сума по новите тарифи ще умножи средното потребление по броя на дните след 1 юли и по новата цена.

За да покажат как увеличението ще се отрази на сметките на хората, от ДКЕВР са направили изчисления за месечно потребление от 317 киловатчаса. От тях 228 квтч са дневна консумация, а 89 квтч – нощна. Според регулатора при тези условия клиентите на ЧЕЗ ще платят 51,33 лв. след увеличението при 49,99 лв. преди него. За същото потребление клиентите на ЕВН ще получат сметка от 51,49 лева, което е само с 29 стотинки повече от това, което биха платили по старите цени. Най-голямо ще е увеличението за тези в Североизточна България. При тях сметката става 54,31 лв. при 53,13 лв.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано е посетил вчера АЕЦ "Козлодуй”, съобщиха от централата. В рамките на визитата Амано е посетил хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, командната и машинната зала на 1000-мегаватовия пети блок, както и учебно-тренировъчния център на АЕЦ ”Козлодуй”. Целта на визитата му е била да се срещне с хората, които определят политиките по отношение на ядрената безопасност. Тя идва броени дни след като приключи OSART мисията на МААЕ, която направи оценка на експлоатационната безопасност на двата хилядника.

Пламен Василев, директор ”Безопасност и качество”, е запознал госта с основните проекти на дружеството и с мерките за повишаване на безопасността, въведени след стрес тестовете. ”Днес научих много от вашия опит. Вие правите много усилия да модернизирате ядрената централа и сте внедрили много мерки след аварията във "Фукушима”, е казал Юкия Амано. ”Бих казал, че има стабилен ръст в използването на ядрената енергия дори и след аварията във Фукушима-Даичи”, добавил той.
Енергото ще ни продаде 16,2 млрд. киловатчаса

От 1 юли тази година до 30 юни 2015 г. трите енергодружества у нас ще продадат по определени от ДКЕВР цени общо 16,22 млрд. киловатчаса електрическа енергия. Това е прогнозата за потреблението, при която регулаторът е определил новите цени на електричеството. В сравнение с предходния ценови период, който изтече на 30 юни тази година, вътрешното потребление на ток от страна на битовите клиенти и дребния бизнес намалява с 9%.

При изчисленията си ДКЕВР отчита още, че еленергията, която ЕРП-тата купуват като доставчик от последна инстанция, пада с 86%. Става въпрос за доставките на ток на онази част от средния бизнес, който още не е избрал свой доставчик на ток на свободния пазар.

Голямото намаление се дължи на излизането на тези фирми на свободния пазар. В резултат на това делът на свободния пазар за следващата една година, считано от 1 юли, е 42%, а на регулирания – 58%. От своя страна 92% от енергията на свободния пазар се продава от търговците.
ДКЕВР намали тарифите за изкупуване от ВЕИ

Най-големите разходи на НЕК – 30 на сто, са за закупуване на зелен ток.
ДКЕВР определи преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 г. Това съобщиха от регулатора вчера. Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи – с 28%, от ветрови централи – с 22%, а от ВЕЦ – около 5%.

При определяне на цените сега ДКЕВР е заложила намаляване наполовина на блоковете от двете US централи, от които НЕК ще купува ток, както и спад на техните цени с 20-30%. Както и орязване на производството на ВЕИ централите с 50%. И за двете обаче още няма правни възможности за прилагането им. Ако такива не се появят, НЕК ще може да предяви платените им пари за компенсиране.

Съществени промени на преференциалните цени не са направени при технологиите, свързани с оползотворяване на биомаса и биоразградими продукти.

НЕК ще трябва да бъде компенсирана за направени разходи, които не са включени в цената й като обществен доставчик и след 2018 г., съобщиха от ДКЕВР. Както стана известно миналата сряда досега дупката в НЕК от това, че е продавала по по-ниски цени на регулирания пазар е 1,5 млрд. лв. При определянето на цените на тока сега ДКЕВР е признала 998,8 млн. лв. от тях, като е заложила, че те ще й бъдат възстановени до 30 юни 2019 г.

В новите цени на тока, които действат от вчера, са включени 269,271 млн. лв., а от 1 юли догодина ще бъдат отразени още 247,754 лв. В оставащите три години от 5-годишния погасителен план НЕК ще бъде компенсирана с по 160,582 млн. лв. Въпреки това за компенсиране след юли 2019 г. ще останат още 495,016 млн. лв.

Сега ДКЕВР определи цена на НЕК, по която тя продава тока на ЕРП-тата от 136,92 лв. за мегаватчас. В сравнение с миналата година увеличението на цената на НЕК е с 13,6%.

С тази цена НЕК трябва да си осигури необходимите приходи, за да плати на централите, от които купува тока за регулираните цени. Делът на заводските централи в разходите е 6%, на АЕЦ "Козлодуй” - също 6%, а на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2” - 5 на сто.

Парното по-изгодно за отопление от еленергията

По-ниската цена на парното не спира хората да се отказват от него заради множеството проблеми, които водят до високи сметки.
 
Дори след поскъпването с 5-7% от 1 юли парното остава по-евтиният начин на отопление през зимата в сравнение с електрическата енергия, показва сравнението между одобрените тарифи от ДКЕВР.

В София например след увеличението с 5,9 на сто един киловатчас топлинна енергия вече струва 10,2 стотинки. В същото време нощната тарифа на тока в столицата е 10,44 ст., а дневната 18,44 ст. Ясно е обаче, че основната енергия за отопление на жилищата не е през нощта, просто защото акумулиращите печки, които бяха пускани само на нощна тарифа, вече са изключителна рядкост в домовете.

От всички топлофикации в страната единствено във Велико Търново цената на топлинната енергия е по-висока от нощната тарифа за еленергията – 11,2 стотинки за квтч срещу 10,74 ст. Въпреки това тя остава далеч зад цената на дневния ток за Североизточна България – 19,63 ст. за квтч.

Тази разлика е най-видима за Бургас, където от години плащат най-евтиното парно. От 1 юли цената на топлинната енергия в морския град е 6,5 стотинки за киловатчас. Там цената на нощния ток е 10,43 лв., а дневната тарифа е 18,51 лв. за квтч.

Точно заради тази разлика между цената на парното и нощния ток топлофикациите апелираха ДКЕВР да им одобри по-малко поскъпване на тарифите, за да не изгубят клиенти. Първоначално регулаторът планираше двойно по-голямо поскъпване в сравнение с одобреното.

Разбира се тези изводи са верни само при сравнение на единичната цена на тока и парното. Заради множеството проблеми в топлофицираните сгради, свързани с кражби на парно и високия дял на сградната инсталация, обичайно отоплението на ток в крайна сметка се оказва по-изгодно и свързано с доста по-малко главоболия от това на парно. Дали тези проблеми ще бъдат решени от промените в наредбата за топлоснабдяването и ще доведат да връщане на клиенти към топлофикациите, ще покаже следващият отоплителен сезон.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив