18 Май 2021, 17:19 Днес (7) | Вчера (18)

Пътна безопасност през зимата: Следете времето, подгответе колата, карайте внимателно

01 Декември 2020 09:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2020, 09:25

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" подготви съвети за безопасност при зимни условия и в следващите месеци ще ги напомня на водачите. При снеговалеж и намалена видимост шофьорите трябва да намалят скоростта и да увеличат дистанцията. Специално внимание е отделено на важността от избор на гуми съобразени с особеностите на сезона и отговарящи на изискванията на закона. Шофьорите трябва да имат подходящи гуми, вериги, въже за теглене, лопата, сигнален фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с лекарства и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и др. Светлините и отоплителната система на колата трябва да са в изправност. "Може да изминете хиляди километри в зимни условия и да не Ви се наложи да ползвате въже за теглене, сигнален фенер или инструмент, като лопата. Това обаче не означава, че те не са нужни. Напротив – обикновено подобно нещо ни е необходимо изключително рядко, но в тези ситуации е жизненоважно. Не подценявайте рисковете на пътя и ситуациите, в които можете да изпаднете", подчертават експертите. Те съветват и винаги, когато можете да си го позволите да тръгвате на път през зимата със зареден резервоар.

На пръв поглед маловажни неща като почистването на автомобила от снега и леда са изключително важни на пътя. "Сигурно сте виждали водачи, които са изчистили само предното си стъкло и са потеглили без да отстранят снега от целия автомобил. Това е изключително опасно – както за тях, така и за останалите участници в движението", се посочва в съветите за повече безопасност през зимата с обяснението, че такъв водач на практика нe вижда цялата пътна обстановка. Неизчистените стъкла блокират погледа му около автомобила и той може да бъде изненадан както от пешеходец, така и от друго МПС. Също така при аварийно спиране или рязка маневра може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този начин водачът да загуби напълно видимост, което да доведе до инцидент. "Ако не сте изчистили светлините на автомобила, останалите водачи не знаят какво възнамерявате да предприемете на пътя", се посочва още в информационния текст.
Специално внимание е обърнато и на пешеходците. През зимните месеци се стъмва много по-рано, а хората по-често носят тъмни дрехи. Тази комбинация прави пешеходците на практика невидими за водачите в редица ситуация. Затова пешеходците се съветват преди да пресекат винаги да се уверят, че водачът на моторното превозно средство ги е видял и има възможност да спре и да ги пропусне.

През зимните месеци настъпват повече леки пътно-транспортни произшествия само с материални щети. При такива ситуации, когато няма претенции за вината от участващите водачи, е достатъчно да се попълни двустранен констативен протокол, след като застрахователят е уведомен по телефона. "При ПТП с материални щети не е нужно да чакате екип на МВР да дойде и да обработи произшествието на място. Затова – винаги дръжте в автомобила си образец на двустранен констативен протокол", съветват експертите като отбелязват, че само в София от началото на годината над 5 хил. леки ПТП са били посетени на място от екипи на Пътна полиция поради подаден сигнал от участниците в него. Това ангажира огромен ресурс на органите на МВР, който е особено важен през зимните месеци, когато се налага да се въвеждат временни организации на движение и извършване на допълнителна регулация на трафика.

Друга важна тема е изборът на гуми за автомобила. "Това е един от ключовите елементи за управлението, спирачния път и стабилността на моторното превозно средство. Компромисът с него означава компромис с безопасността – нашата, на всички пътници в автомобила и на останалите участници в движението", се посочва в разработените материали. В тях са включени и съвети към водачите какво трябва да знаят за гумите, как да изберат подходящите за тях и кога се налага тяхната смяна или профилактика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив