19 Юни 2021, 14:58 Днес (0) | Вчера (15)

Безпилотните коли могат да влошат трафика в градовете

04 Февруари 2019 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2019, 14:25

Ще бъде по-изгодно да се движат постоянно, вместо да паркират

Ако мислите, че трафикът в градовете е прекалено натоварен, чакайте да видите какво ще стане, когато се появяват и автономните коли – е тогава наистина ще настане кошмар по пътищата, предупреди професор по екологични проучвания от Калифорния. За автономните коли се говори с възторг. Мнозина са убедени, че това е решението на всичките ни днешни неволи с автомобилното движение в градовете. Концепцията е различна – автомобилът вече няма да е вещ, която притежаваме, а услуга, която ползваме на поискване. Но когато се появят първите безпилотни автомобили по улиците, и особено когато броят им започне лекичко да нараства, движението по улиците ще стане кошмарно, смята Адам Милард-Бал, професор по екологични науки в Университета в Калифорния, на когото се позовава публикация в TechnologyReview, предаде TechNews.bg.
Стимулите за новото поколение автомобили скоро ще се превърнат в извращение, смята професорът. Ще се окаже така, че на безпилотните коли им е по-евтино да се движат постоянно, дори и без пътници, отколкото да им се налагат таксите за паркиране в градските центрове.
Така безпилотните коли ще кръжат постоянно по улиците. И понеже за тях движението ще е най-евтино при ниски скорости, то може да се очаква, че безпилотните коли всъщност ще пъплят по улиците със скорост, сходна с тази на пешеходците.
Те просто ще убиват време. "Ще се окаже, че стимулите… стимулират създаването на хаос". Предвижданията на професора се базират на симулации с потенциални безпилотни автомобили в Сан Франциско.
Решението, според Адам Милард-Бал, е в налагането на такса за достъп до градския център – такава, каквато в момента се прилага в Лондон, Сингапур и Стокхолм. В тези градове шофьорите плащат фиксирана такса за влизане в центъра на града.
Подобни такси трябва да се въведат още сега, преди да "пристигнат" автономните превозни средства и да задръстят окончателно градовете, призовава професорът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив