18 Юни 2021, 09:11 Днес (1) | Вчера (5)

Британски компании внасят петиция за визите на българи

30 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Десет британски компании за набиране на персонал и една лицензирана българска трудова борса внесоха в британския парламент петиция заради продължаващата забрана за издаване на бизнес визи и разрешителни за работа за България и Румъния, съобщи Дарик радио.

“Искаме да обясним на депутатите за съществуването на тази криза, която засяга клиентите ни, хората в България и Румъния, които кандидатстват за работа и да лобираме за подкрепа от правителството по този въпрос“, обяснява Джил Меерхоф от фирмата “Кристофър Мартин асошиейтс”.
Фирмата на Меерхоф работи само в България и Румъния. Тя обяснява това с факта, че клиентите им търсят хора именно от тези две страни, а не от 10-те, които тази събота се присъединяват към ЕС, заради доброто владеене на английски език и високата квалификация.
За четири години “Кристофър Мартин асошиейтс” са осигурили работа на няколко хиляди българи в хотелиерския, ресторантьорския бизнес, здравеопазването, селското стопанство, дори преподаватели за агротехнически институти и колежи.
Един от партньорите на фирмата в България Константин Тодоров - председател на Националната асоциация на трудовите борси, твърди, че в момента 4 000 българи чакат в страната с готови договори и пратени билети, медицински и застраховки, без да могат да заминат.
Джил Меерхоф от фирмата “Кристофър Мартин асошиейтс”, смята, че предстоящото тази събота разширяване на ЕС влияе върху вземането на решение в областта на емиграцията, но за нея следващите две седмици са критичен срок. Според Джил Меерхоф, объркани са сигналите, които се получават от британското вътрешно министерство. Тя смята, че в Хоум офис сега са се концентрирали върху десетте страни, които се присъединяват към ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив