18 Юни 2021, 07:00 Днес (0) | Вчера (5)

Възможна е ядрена война заради ИТ уязвимости

16 Януари 2018 13:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2018, 13:18

Системите за контрол са проектирани по време, когато не е отчитана вероятността от кибератаки

Успешна кибератака срещу оръжейни системи може да доведе до непоправими последици, вкл. до пълномащабна ядрена война, алармира британска неправителствена организация. Военната инфраструктура е уязвима така, както и гражданската, смятат експерти, цитирани от TechNews.bg.  Системите за ядрено оръжие са податливи на кибернападения, по силата на това кога и как са създадени, твърди докладът на Кралския институт за международни отношения, озаглавен "Киберсигурността на ядрените оръжия: заплахи, уязвимости и последици”.

"Има редица уязвимости и пътеки, по които един хакер може да получи достъп до системите за контрол на ядрените оръжия, без знанието на държавата”, се казва в доклада. "В условията на повишено напрежение, кибератаките срещу ядрени оръжия могат да доведат до ескалация на ситуацията, до тяхното прилагане”, предупреждава докладът.

Спонтанни пускания на оръжията могат да се дължат на прекалената увереност в невярна информация и данни. Освен това една компрометирана система не може да се счита за важен фактор при вземането на решения, подчертават авторите на анализа.

Проблемът идва от това, че системите за ядрени оръжия са разработени в момент, когато компютърните технологии са били в начален стадий на развитието си и вероятността от злонамерени въздействия върху тях не е взета под внимание, се казва в доклада.

Логистичните системи на ядрени оръжейни системи също съдържат много слабости, вкл. технологични грешки, човешки фактор, вероятност от повреда в системата и т.н. Тези слабости могат да бъдат използвани от хакери, за да проникнат в системите за контрол на ядрените оръжия.

Съществуващите рискове поставят под съмнение надеждността и целостта на системите за ядрено оръжие по време на криза. Това важи с особена сила, когато става въпрос за предотвратяване на случайно пускане на ядреното оръжие, поддържане на контрола върху отбранителната система като цяло, при комуникации и осигуряване на надеждността на системите, казват експертите.

Цифровизацията и използването на нови технологии в ядрените оръжейни системи дават редица предимства, но в същото време увеличават уязвимостите за възможни кибератаки, е друг извод от доклада.

Повечето ядрени системи бяха изградени в момент, когато никой не предвиждаше рисковете от кибератаки. Впоследствие системите бяха модернизирани с възможности за достъп до мрежата, но това също ги прави уязвими. Успешните атаки напоследък срещу големи промишлени предприятия в различни страни показват, че заплахата от кибератаки срещу ядрени оръжейни системи е напълно реална.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив