11 Май 2021, 01:54 Днес (0) | Вчера (13)

Двама служители на „Български пощи“ от синдикат „Защита“ са обявили гладна стачка

31 Юли 2018 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 юли 2018, 12:02

Те искат повишаване на заплатите и финансова ревизия на предприятието

Двама служители на "Български пощи" са обявили гладна стачка. Това съобщи председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов в интервю за предаването "Преди всички" по БНР. "Хората си търсят правата. Това ръководство на "Български пощи" не заслужава хората да си рискуват здравето, но е крайна мярка против потъпкването на човешките права, от две години и половина насам непрекъснат тормоз – започнаха със заплахи за уволнения и уволнения. Недопустимо е за една демократична България да се управлява по такъв начин. Тези хора нямат място. Те живеят с 30 години назад. Тези хора не могат да управляват това предприятие, защото са натрупали десетки милиони загуба. Хората са притеснени, че то умишлено се води към фалит и да се даде на концесия или да се продаде за 1 долар. Информирано е и Министерството на транспорта и съобщенията и министър-председателят – пълно мълчание засега", заяви той.
По думите му, на ръководството на синдикат "Защита" са отнети ваучерите за храна и част от т.нар. "клас за прослужено време": "Около 100 лева взеха от заплата на седем човека, които непрекъснато подават сигнали, че нещо в "Български пощи" не е наред. За да им затворят устата и да ги смачкат, предприеха тази крайна мярка. Атаката е пряко срещу ръководството, за да го подчинят да мълчи".
Според останалите синдикати в "Български пощи" няма проблеми, каза Митов: "На тях добре им се плаща. Няма пари за работно облекло, няма пари за заплати, но те са си записали, че г-н Дънешки ще ги спонсорира с 60 хил. лв., така че те в момента са негови адвокати."
Митов заяви, че синдикатът умишлено не е допуснат до преговорите за колективен трудов договор и затова са внесли жалба до Комисията за защита от дискриминация.
От своя страна изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки отрече синдикат "Защита" да не е бил допуснат до преговорите за колективния трудов договор: "Това са абсолютно неверни неща. Всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено съгласно закона. Не виждам какви претенции може да има г-н Митов към настоящия момент."
Дънешки обясни, че ваучерите за храна и процентът за прослужено време са предмет на колективно договаряне и за да бъдат получавани, хората трябва да бъдат присъединени: "В момента те са към колективния трудов договор. Ваучерите вече са дадени, а днес ще им бъдат изплатени класовете. Причината за забавата е свързана с това, че заплатите се обработват до 18-о число, а те са се присъединили на 19-о число. Няма как цялото дружество да чака тяхното присъединяване, за да обработва заплатите на 11 хил. души. Днес в рамките на деня ще им бъдат изплатени тези възнаграждения".
Според него няма причина служителите да стачкуват: "Няма мотив за подобни действия, тъй като това, което се поставя на масата като несправедливост, не съществува. Дали някой ще иска да гласува – аз не мога да го спра, при положение, че всеки има право на личен избор. В края на краищата претенциите, че заплатите са ниски, а бонусите – малки, това са неща, които са функция на договаряне с всеки един служител. За последните 4 години заплатите са повишени с 20 млн. в дружеството. Най-ниската заплата е вдигната с 55%. Не мога да разбера за какви претенции става въпрос."
Митов коментира изплащането на процентите за прослужено време като действие, провокирано от информирането на медиите и институциите: "Тази грешка е съвсем предумишлена и целенасочена и цели да смачка синдиката в "Български пощи". Според нас не се работи прекрасно – изключително ниски заплати, лоши условия на труд."
Той се закани, че хората няма да отстъпят и стачката ще се пренесе на жълтите павета. Те ще искат увеличение на заплатите, промяна на бонус системата, незабавно да се купи работно облекло на хората, на които от 10 години не е купувано, и да се извърши пълна финансова ревизия за предприятието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив