11 Май 2021, 22:41 Днес (16) | Вчера (13)

До 10 септември малките фирми избират доставчик на ток от свободния пазар

04 Септември 2020 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 4 септември 2020, 12:37

Повече от 300 хиляди малки и микро фирми трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар и да изберат свой нов доставчик. Срокът за това е 10 септември.

Най-лесният начин е да влязат на сайта на КЕВР, където е публикуван списък на всички търговци с информация за тях, да пуснат запитвания до избраните, да сравнят офертите и да си изберат търговец на свободния пазар, обясни пред БНР оглавяващият Дирекция "Електро и топлоенергетика" в Комисията за енергийно и водно регулиране Пламен Младеновски. Следва подписване на договор с търговеца, което може да стане и дистанционно, с електронен подпис. "И оттам нататък цялата работа се върши от настоящия търговец – цялата процедура по преминаване и по първа регистрация на свободния пазар."

"Те могат да си договорят цена, могат да си договорят срок на договора, могат да си договорят и условията на договора", уточни Младеновски, който препоръчва да се избере именно този вариант на договаряне на индивидуални условия. "Това е по-добрата опция, защото може да постигнете и по-добра цена, и по-добри условия. Всяка една клауза от договора може да бъде договорена."

Ако някоя малка фирма не успее до 10 септември да посочи свой нов доставчик на ток, ще продължи да бъде обслужвана от досегашния, но по условията на типов договор, утвърден от КЕВР. Този договор може да бъде прекратен от клиента във всеки един момент, когато той си избере доставчик на свободния пазар, допълни Пламен Младеновски.

Типовият договор има срок на действие от 1 октомври тази година до 30 юни 2021 г. Ако не са избрали доставчик и след тази дата, фирмите ще бъдат прехвърляни към т.нар. доставчик от последна инстанция. Този вариант на снабдяване с електричество би излязъл на малките фирми по-скъпо.

На свободния пазар има огромна конкуренция, имаме над 50 доставчика, предлагащи различни цени и няма как електроразпределителните дружества да си позволят по-високи цени, подчерта Пламен Младеновски. "Аз лично се съмнявам те да предлагат цени, които са много по-високи от останалите." Според Младеновски разликите в цените на отделните търговци на свободния пазар не са фрапиращи.

Не трябва единствено цената да е водеща при избор на търговец, а различните клаузи в договора, отбеляза още Младеновски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив