21 Юни 2021, 17:53 Днес (14) | Вчера (0)

Държавата няма да придобива всички закъсали държавни предприятия

11 Февруари 2014 10:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2014, 10:31

Орешарски обеща запазване на плоския данък от 10%

Запазване на плоския данък от 10% и единната ставка на ДДС от 20% обеща премиерът Пламен Орешарски в началото на форума "Рестарт на икономиката", организиран от него с цел диалог с бизнеса. Орешарски бе категоричен, че в момента не може да се лишим от ниските данъчни ставки, за да запазим и увеличим конкурентоспособността на българската икономика. Премиерът бе категоричен, че икономическият растеж е изключително важен и ако правителството не го подпомогне, то това означава, че се е провалило. Пламен Орешарски допълни, че подпомагането на икономиката ще има нови нюанси, като най-важна е по-активна роля на държавата за защита на конкуренцията и срещу монополните формирования.

"Общите усилия да върнем страната на пътя на икономическия растеж, да постигнем по-висока степен на социална справедливост и по-голяма удовлетвореност на българските граждани от качеството на живот, да живеем всички в една по-добра държава. Всички тези добри пожелания могат да се реализират действително, ако направим усилия в посока на преди всичко възстановяване на икономическия растеж. Ако не се справим с тази задача, всички останали задачи ще отидат на втори план, ще се провалим", заяви Орешарски, цитиран от Дарик.

Премиерът допълни, че правителството ще продължи да поддържа умерени дефицити за стимулиране на икономиката, а постигането на фискална консолидация е цел в средносрочен план. До 2016 г. дефицитът ще бъде под едно на сто, обеща още Орешарски.

"Защо спирам вниманието си на фискалната консолидация, след като в последните години ние действително поне създадохме публично впечатление колко фискално стабилна е нашата страна?! Представям на вашето внимание поне ключовите параметри - развитието на фискалната стабилност за последните пет години. Консолидараният правителствен дълг от 10 млрд. лева днес е 14,5. Впрочем не днес, а 31 март, миналата година е датата, на която приключи предходният мандат, а фискалните резерви за същия период от 8,2 млрд. лева слязоха на 3,9 млрд. лева и най-обобщаващият показател, нетният размер на правителствения дълг, т.е. дългът минус резервите от 1,8 млрд. пред 2009 г., стойност близка до 0, когато говорим за такива величини, днес вече е внушителните 10 млрд. лева. Не мисля, че през този период фискалната стабилност или консолидация се развиваше в правилната посока", допълни премиерът.

Реиндустриализацията не означава одържавяване на предприятия, допълни Пламен Орешарски. По думите му държавата няма намерение да придобива всички закъсали държавни предприятия.

Премиерът каза още, че в следващите години ще има акцент върху образованието и държавата ще "поръчва" най-вече специалисти по инженерни дисциплини, а не в хуманитарната сфера.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив