25 Юни 2021, 00:31 Днес (0) | Вчера (13)

Кофас: публичен дълг в Италия, аргобизнесът зависим от публични средства

06 Април 2017 14:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2017, 14:51

Банковият сектор в страната продължава да бъде претрупан от лоши заеми, които вече достигат 360 млрд. евро

Традиционно преди годишната конференция по управление на риска Кофас България представи днес анализ на рисковете в най-горещите точки в момента – Италия и агробизнесът. Оказва се, че и двете са обвързани с публични средства, което дава специфичен профил на рисковете.

Вниманието на риск анализаторите по света е обърнато към Италия, която отбелязва ограничено възстановяване и излишък по външната сметка, но все още има масивен публичен дълг. Това е в противовес на умерените нива на дълга на частния сектор, особено на домакинствата. Проблемите с публичния дълг са свързани и с недостатъчно адекватните частни и публични инвестиции и все още високото ниво на държавния дълг. Всичко това не е основание все още Кофас да промени рейгинга на страната, но може да се каже, че притесненията остават. "Банковият сектор в страната продължава да бъде претрупан от лоши заеми, които вече достигат 360 млрд. евро. Плановете за преструктуриране на банките са светлина в тунела, но за това е необходима и повече политическа стабилност, която съм момента е разклатена” – отбеляза Милена Виденова, управител на Кофас България.

От своя страна, агробизнесът в световен мащаб се развива, но продължава да е силно зависим от субсидиите на държавите. Налице е ясна положителна промяна при цените на селскостопанските стоки – индексът на цените им на ФАО се повишава с 15% през 2016 г., след като достигна десетгодишно рекордно ниско ниво през януари миналата година. Основната причина за това е ръста на потреблението на домакинствата, основно в развиващите се страни. Производство на зърнени култури продължава да изпреварва търсенето по обем през цялата година. Запасите представляват повече от една четвърт от световното търсене през 2016 г., с най-голямо тегло на цените на зърнените култури. Конкурентоспособността на този сектор обаче в страната ни намалява в сравнение с други европейски страни, а причините за това са растящите цени на земята и рентите, увеличените разходи за труд и други ресурси.

Данните за Италия и агробизнеса бяха представени официално днес, а повече информация за други секторни и странови рискове ще бъде дадена по време на конференцията на Кофас за управление на риска, която ще се състои на 19 април. Тази година тя е на тема "Индустриална революция и нови конкурентни стратегии” и ще събере влиятелни представители на управлението и бизнеса. Пленарните лекции ще започнат с думи на влиятелния преподавател по иновации и предприемачество в Университета в Бат, Великобритания проф. Димо Димов, който ще говори за индустриалната революция и новите ползи за бизнеса.

Програмата включва още няколко лекции и две панелни дискусии, посветени на ролята на данни, автоматизация и predictive analytics за бизнеса и на развитието на три важни съвременни сектора – транспорт, логистика и енергетика. Традиционно главният икономист на Кофас за ЦИЕ Грегорж Шилевич ще направи преглед и анализ на страновите рискове, а Милена Виденова, управител на Кофас България, ще даде горещи данни за рисковете по сектори. Партньори на конференцията тази година са Борика-Банксервиз, Гопет транс и Банка ДСК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив