25 Юни 2021, 00:16 Днес (0) | Вчера (13)

НЗОК ще задължи лекарите да изписват евтини лекарства със закон

22 Юни 2017 09:22 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 юни 2017, 08:54

Касата отново иска да прекратява договор с болница, преди да има решение на съда

В опитите си да ограничи непрестанните преразходи за лекарства здравната каса предложи поредната порция мерки, част от които напълно безсмислени. НЗОК ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване, с която лекарите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема касата. Предложението, прието от надзорния съвет, е в закона да пише, че лекарите "предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт". Текст за санкции или поощрения за спазване на новото изискване няма, пише в. "Сега".

Идеята е лекарите да избират най-евтиното между различни лекарства, които могат да се прилагат за дадено заболяване. От касата признаха, че няма как да накарат медиците задължително да избират най-ниската цена, още повече че при различните пациенти едно и също лекарство може да има различен ефект. Като се има предвид и че списъкът на препаратите, поемани от касата, се актуализира на всеки две седмици, е малко вероятно лекарите да следят дали не се е появила по-евтина алтернатива и да спазват новия законов текст.

Друга мярка, която тепърва ще предложи надзорният съвет, е централизираното договаряне на онколекарствата в болниците. "Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките", обясни шефът на НС Кирил Ананиев. Ако се реши онкомедикаментите да се поръчват от МЗ, това ще е връщане към системата допреди няколко години, която беше отменена, а лекарствата - прехвърлени към касата, защото водеше до постоянни липси на препаратите.

Здравната каса ще предложи и промяна, която вече веднъж не беше приета заради бурния отпор на лекарския съюз и болниците. За втори път НЗОК ще опита да прокара текст, според който договорът на лечебно заведение може да бъде прекратен, преди да има становище на съда, ако болницата обжалва. "Когато има нарушение по дадена клинична пътека, ние прекратяваме договора по клиничната пътека. Когато обаче стане повторно нарушение, тогава прекратяваме договора с болницата, като в първия случай правомощието е на управителя, а когато става въпрос за прекратяване на договора с болницата, въпросът ще се решава от надзорния съвет", обясни Ананиев. "Ако болницата обжалва в съда, ние си прекратяваме договора, защото сме констатирали конкретно нарушение - неизвършена дейност, но платени разходи", даде пример той.

ДРУГИ СТАРИ

Пациентите, които постъпват за лечение в болница, ще бъдат регистрирани с лична карта, реши надзорният съвет. По този начин се влизаше в болница, преди да се въведе системата за пръстова идентификация, която беше отменена от съда. След решението на ВАС пациентите пак бяха приемани срещу показване на лична карта, но болниците нямаха задължение да я регистрират през електронен четец.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив