13 Юни 2021, 16:47 Днес (0) | Вчера (0)

НС ще гласува вота на недоверие

27 Септември 2013 08:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2013, 09:12

Вотът е формулиран за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране

Народните представители ще гласуват от 11 ч. вота на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати, предаде БГНЕС. Вотът е формулиран за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

Вторият ден на разисквания по вота на недоверие – 26 септември, искан от ГЕРБ, започна със скандали. Първоначално кворум нямаше, след даденото време от Михаил Миков депутатите се регистрираха и разискванията бяха открити. Депутатите от ГЕРБ обаче, водени от Бойко Борисов, напуснаха залата разярени и заявиха, че ще дадат процедурата, при която председателят на Народното събрание обяви, че има кворум на Конституционния съд. Минути по-късно, Лиляна Павлова, Димитър Главчев, Димитър Лазаров и Красимир Велчев внесоха втори вот на недоверие към кабинета със същите мотиви -"за пълен провал на правителството в инвестиционната политика". Те заявиха, че виждат пагубно погазване на Конституцията и на парламентарния правилник. След това ГЕРБ внесоха и искане за оставката на председателя на парламента Михаил Миков.

От парламентарната трибуна министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че мотивите към внесения вот са базирани на неверни, неточни или хипотетични твърдения. От тях не става ясно защо се критикува едно министерство, което все още не е направило грешки. Премиерът посъветва вносителите да изчакат с критиките и да ги отправят тогава, когато новото министерство евентуално направи грешка. След това министър-председателят заяви, че е готов да дебатира какъвто и да е вот на недоверие, внесен от когото и да било. Премиерът изрази съжаление, че при обсъждане на вота на недоверие вносителите са отсъствали от пленарна зала и че е говорил на основата на техните писмени мотиви.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ПГ на ГЕРБ вече не могат да внасят вот по същата тема за инвестиционното проектиране. Това те могат да направят след шест месеца.

Очаквам председателят на НС г-н Миков да насрочи разискване по исканата му оставка от ГЕРБ, но очаквам и този път депутатите на Борисов да не участват в дебата по собственото си искане, защото те едно говорят, а друго правят, заяви Станишев. Като гледам поведението на Борисов ме хваща страх как е била управлявана държавата, а той самият действа на базата на лични желания и емоции. Г-н Борисов продължава да се изживява като господар на държавата, а днес видяхме колко нелепо беше поведението на ГЕРБ, добави Станишев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че от петък - 27 септември няма да участват в електронно гласуване, защото то било погазено. Борисов обясни, че когато се събере кворум, тогава ГЕРБ ще участват дебатите, както е по Конституция.

В сряда пък – 25 септември, когато трябваше да се състоят първите дебати по вота на недоверие, ГЕРБ присъстваха в пленарната зала, но не се регистрираха на два пъти и така провалиха заседанието на НС и то поради липса на кворум не се състоя изобщо.

При първото преброяване в 9:00 парламентът не събра кворум и председателят на НС Михаил Миков разпусна депутатите до 9:30 часа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив