21 Юни 2021, 17:55 Днес (14) | Вчера (0)

Обсъждат нов модел за заплащане на лекарите

16 Август 2017 10:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2017, 12:26

Започват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси като демонополизацията на НЗОК, за смяна на модела за определяне на заплащането на медицинските кадри и селективното договаряне на касата с лечебните заведения.

Освен това ще бъдат изготвени подробни анализи за потенциалните ефекти от диагностично-свързаните групи в болниците, за извеждането на дейности в доболничната помощ, за здравната електронна система, за потребностите на населението в аптечната мрежа и други.

Профилактиката е на първо място сред приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване". Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров пред журналисти.

Целта е постигане на максимално ниво на качеството на живот чрез намаляване на преждевременната смъртност. Преодоляването на ниската здравна грамотност на населението също бе посочено като насока за работа. Това ще бъде постигнато чрез различни програми и образование, посочи министърът.

Проф. Петров постави целите за мандата си - въвеждане на електронното здравеопазване, стандарт за управление на лечебните заведения и мерки за подобряване състоянието на медиците. Сред приоритетите е и нов модел за заплащане в здравеопазването.

По думите му в момента заплащането на труда на лекари и медици е "една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични". "Няма ясен регламент откъде идват парите. Обикновено те идват чрез клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд", разясни министърът, като обеща, че ще бъде изготвена работна група, за да се види колко ще бъде остойностен този труд.

Той на няколко пъти повтори, че компетентността на лекаря трябва да се обвърже с обема на неговата работа. "До края на годината от мен се изисква и да представя нов модел за управление на болници", поясни той. "Натовареността е различна при различните специалисти, но в доста от тях заплащането продължава да е "на калпак”, смята проф. Петров

Той не пропусна и въпроса с употребата на неразрешени лекарствени средства с хуманни цели - ще бъде изработен регламент за това, обеща министърът." За пациентите с редки болести ще бъде създаден специален фонд, за да има по-добър контрол и ефективност. Ще има все по-голяма медицинско насочване към генеричното лечение, ще се борят и с фалшивите лекарства.

Ще се създава национална аптечна карта, за да се определят потребностите на населението, отбеляза проф. Петров. Ще има стимули за разкриване на аптеки в рядко населени и труднодостъпни места, както и по-лесен достъп до лекарства при онези аптеки, които ще работят в денонощен цикъл.

"Стартираме проект за демонополизация на НЗОК, каза министърът". Разработват се и методи за селективен подход при финансиране от Здравната каса. Ще се изваждат дейности в извънболничната помощ, за да станат те по-приемливи за остойностяване.

"Въвежда се електронно досие и електронна рецепта, които от министерството има намерение да представи в най-къс срок. Ще бъдат стимулирани общо практикуващите лекари, както и други дейности, професионалното обединение. Ще бъдат преструктурирани болнични легла от активното и от продължителното лечение, но преминаването им от една функция в друга не бива да е самоцел", добави министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив