21 Юни 2021, 19:49 Днес (14) | Вчера (0)

Правителството смени и шефа на Агенцията за ядрено регулиране

03 Юли 2013 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2013, 12:26
ImagesFromBulgaria.com

Лъчезар Костов е роден през 1953 г. Завършил е ядрена физика в СУ „Св. Климент Охридски” и е защитил докторска степен в БАН. Той е дългогодишен научен сътрудник и старши научен сътрудник в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН

Смените в ръководствата на енергийните дружества и агенции текат с пълна сила. Освободен е Сергей Цочев като председател на Агенцията за ядрено регулиране поради изтичане на мандата му. За ръководител на агенцията е определен досегашният му заместник Лъчезар Костов, съобщиха от МС.

 

Лъчезар Костов е роден през 1953 г. Завършил е ядрена физика в СУ „Св. Климент Охридски” и е защитил докторска степен в БАН. Той е дългогодишен научен сътрудник и старши научен сътрудник в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. В периода 1996-1997 г. е председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, а от 2006 г. е заместник-председател на АЯР.

Вчера стана ясно, че с поста си ще се раздели и изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов, съобщи БТА.

Има подадено искане в Търговския регистър за вписване на нов борд на директорите на ЕСО и на НЕК, като това искане е станало след взето решение от БЕХ. След вписване в регистъра смените ще станат факт, коментира досегашният изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) .

По-рано вчера в публичното пространство бе изнесена информация без източник, че в бордовете на държавните енергийни дружества ще бъдат направени поредните смени.

За членове на борда на директорите на ЕСО се спрягат зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов, Камен Тодоров, който по различно време е работил в системата на НЕК като отговорник на мрежата и като главен инженер, а изпълнителен директор на ЕСО според внесеното искане за вписване в регистъра става доскорошният изпълнителен директор на НЕК Иво Лефтеров.

Начело на НЕК по непотвърдена информация ще застане Владимир Инков, който досега е бил в борда на ЕСО и е водел обществените поръчки в БЕХ. От БЕХ заявиха, че тъй като вписванията в Търговския регистър все още не са факт, те не могат да обявят официално смените.

В средата на миналия месец бе освободен шефът на БЕХ Михаил Андонов, Последваха го шефовете на АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2 и Мини Марица Изток.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив