21 Юни 2021, 19:56 Днес (14) | Вчера (0)

Приоритетите: Кандидатстване за еврозоната и Единния банков надзорен механизъм на ЕС

24 Януари 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2015, 17:49
Под лиценза на creativecommons

Създават рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, ревизират правомощията на БНБ

Запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, кандидатстване за влизане в еврозоната и в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, транспониране на европейската директива за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, както и създаване на нов орган за преструктуриране на подобни институции. Това е сред заложените приоритети в сферата на публичните финанси в правителствената управленска програма за периода 2014 - 2018 г., която е публикувана на сайта на Министерския съвет, предаде БТА.

Според програмата трябва да започне подготовка за членството на България до влизането в еврозоната и да бъде създаден Междуинституционален координационен съвет за осъществяване на дейностите за успешно въвеждане на единната валута в България.

Предвижда се да бъде изготвен План за действие и да се осъществява мониторинг на изпълнението на предвидените мерки.

Програмата залага и приемане на политическо решение за включване на България в банковия съюз на ЕС. Ще бъде изготвен доклад за стартиране на процедура за подготовка за кандидатстване и отправяне на искане до Европейската централна банка за установяване на тясно сътрудничество в рамките на Единния надзорен механизъм.

Доверието в БНБ ще бъде възстановено чрез законодателни и кадрови промени, предвижда правителствената програма. Ще бъде създадена рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни  институции и инвестиционни посредници и изготвен законопроект, транспониращ европейската директива в тази сфера. Правомощията на БНБ ще бъдат ревизирани и ще бъде създаден орган за преструктуриране, предвижда правителството.

Правителството предвижда запазване на данъчната система и ниския дял на преразпределения от държавата БВП. В същото време се залага провеждане на дебат за цялостната данъчна политика и реформи в данъчната система по отношение на данъчните преференции.

Предвижда се въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари след анализ на практиката на данъчно облагане на капиталовите пазари в други държави - членки на ЕС.

Ограничаване на участието на офшорните компании в българската икономика също е сред приоритетите в сферата на публичните финанси. Целта е да се предотврати агресивното международно данъчно планиране и отклонението от данъчно облагане.

Отдавна очакваното обединение на НАП и Агенция "Митници" също се залага в програмата. То трябва да се случи след анализ на ефективността, като целта е да се повишат приходите в бюджета. До 2018 г.  приходите от акцизи спрямо 2014 г. трябва да нараснат с 9,4 процента (4440 млн. лв.) чрез повишаване цените на цигарите до достигане на минималните нива на акцизните  ставки в ЕС в съответствие с договорения преходен период.

Предвижда се разработване и на Национална стратегия за превенция и борба с митническите, данъчните и осигурителните измами и ежегодно изготвяне и изпълнение на Програма за спазване на законодателството и намаляване на нивата на риск.

Правителството предвижда още финансова децентрализация на общините и въвеждане на механизми за провеждане от тях на собствена икономическа политика. Ще бъдат променени механизмите за разпределение на средствата за изравнителна субсидия за общините, за целева субсидия за разпределение на капиталовите
разходи и за средства за зимно поддържане. Специални условия и ред за управление ще има за общини с финансови затруднения.

Българските малки и средни предприятия ще бъдат насърчавани чрез Българската банка за развитие, към която ще бъде създаден Фонд за капиталови инвестиции за осигуряване на преференциално дялово финансиране за МСП с ускорен растеж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив