18 Юни 2021, 07:58 Днес (0) | Вчера (5)

Прокурор влезе в “Овергаз”

30 Април 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Въоръжени и маскирани антимафиоти обсадиха офиса Проверяват документи за сделки с украински фирми

Прокурор и следовател проверяваха три часа папки с документи в централния офис на "Овергаз" вчера. В 10,30 часа пред сградата на столичния булевард "Черни връх" спря автобус, пълен с антимафиоти. Маскираните и въоръжени до зъби командоси обаче не влязоха в офиса. Те изчакаха да се уверят, че шефът на икономическия отдел на Върховна касационна прокуратура Марио Стоянов и следователят от националното следствие Румен Василев ще бъдат допуснати без проблеми в сградата. Двамата бяха посрещнати още на входа и въведени от служители на фирмата. Трябваше да окажем съдействие при необходимост, но не се наложи да се намесим, заявиха от НСБОП.
Появата на маскираните антимафиоти обаче видимо стресна служителите в офиса. Някои от тях се показаха по прозорците, за да видят паркирания пред сградата бус с командоси.

Проверяваме част от документацията на "Овергаз" във връзка с
разследване на две украински фирми

от властите в Одеса, обясниха по-късно от прокуратурата. "Не е извършено престъпление на територията на България, не ви обвиняваме в нищо, украинските колеги ни помолиха за съдействие." Това обяснил прокурорът Стоянов на изпълнителния директор на "Овергаз" Сашо Дончев. Той предоставил исканата документация на магистратите, които близо три часа я проверяваха в стаята, където е архивът на компанията. Не е извършван обиск в сградата на "Овергаз", категорична бе пресаташето на фирмата Нери Терзиева.
Eто вижте, че няма вътре антимафиоти, има прокурор, който седи и чете документи, обясняваше на събралите се репортери Терзиева.
Вчерашната проверка е по молба на Главната прокуратура на Украйна. Става въпрос за разследване на украинската държавна фирма "Нефть и Газ Украины" и дъщерната й компания "Торговый Дом Газа Украины", обясниха пред "Стандарт" източници от ведомството на обвинител №1 Никола Филчев.
Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов разследваните фирми са обвинени в измама при трансфер на газ в размер на 30 милиона долара на територията на Украйна.

Борисов заяви още, че
са иззети документи и предстоят разпити

включително на изпълнителния директор на компанията Сашо Дончев.
От "Овергаз" съобщиха, че прокурорът и следователят искали да се запознаят дали сред документите на фирмата от 2000 година има данни за сделки на двете украински фирми.
След близо тричасов престой на излизане прокурор Стоянов заяви пред събралите се журналисти, че с протокол за доброволно предаване са иззели документи от "Овергаз".
От компанията заявиха, че са оказали пълно съдействие на екипа на прокуратурата и въобще не може да се говори за обиск. Не можем да оповестим какви документи са иззети, за да не ни обвинят, че пречим на прокуратурата и следствието, заяви пред "Стандарт" Нери Терзиева. Прокурорът Стоянов пък категорично отказа да уточни

за какво точно е следствената поръчка

от украинските власти. Той допълни, че в искането не са посочени и други български фирми за проверка.
Много странно, че някои репортери бяха пред сградата още преди да дойдат прокурорът и следователят, коментираха служители от "Овергаз".
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив