24 Юни 2021, 23:33 Днес (13) | Вчера (15)

Скриват такса "грешка" в сметките за тока

20 Юни 2016 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 юни 2016, 08:54

Отпадат цените за балансиране, включват ги в общия кюп

Два реда по-малко ще имат сметките за ток, които ще получат клиентите на енергодружествата след влизане в сила на новите цени на електрическата енергия от 1 юли. От фактурите ще отпаднат редовете "балансиране на електроенергийната системата за снабдяване" и "балансиране на електроенергийната система за разпределение", предаде в. Монитор.

Става въпрос за разходите, които дружествата правят, за да закупят повече ток, ако не са прогнозирали точно потреблението. Както и да платят за дисбаланса, който са създали като излишък, ако са прогнозирали по-голямо потребление на клиентите си, а те са включвали по-малко електроуредите у дома. Това става ясно от доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите тарифи на електрическата енергия. Това означава, че от сегашните девет реда с различни тарифи, които формират крайната цена на тока, в сметките занапред ще има седем реда.

Премахването на двата реда е

заради решение на Върховния административен съд

(ВАС) по дело, заведено през 2013 г. от едно от ЕРП-тата. Кое е то обаче е то не е ясно, защото е заличено в публикуваните решения. То е оспорвало текстове от Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, влязла в сила на 18 март 2013 г. Според един от тях разходите за балансиране не се включват в признатите текстове. Със свое решение от 23 февруари тази година ВАС окончателно е отменил въпросния текст.

Това обаче не означава, че клиентите няма да плащат разходите за балансиране. КЕВР е решила от 1 юли те да бъдат включени в признатите разходи на електроснабдителните и електроразпределителните предприятия като твърда цена от 1,80 лева на мегаватчас без ДДС. Досега енергодружествата начисляваха във фактурите на клиентите си до 1,5% от разходите за балансиране за снабдяване и до 0,5% - за разпределение.

В доклада си от КЕВР посочват, че тъй като тези разминавания се дължат на неточни прогнози на самото енерго, то е

длъжно да поеме част от тях за своя сметка

Затова при отчетена средна цена за балансиране за цялата минала година от 2 лева на мегаватчас от търговците на ток и 1,80 лв. - за трите ЕРП-та, КЕВР е решила да включи в цените по-ниската от двете - 1,80 лева на мегватчас.

На практика двата реда просъществуваха само две години. Те бяха добавени в средата на 2014 година, след като от 1 юни на същата година тръгна балансиращият пазар на ток у нас. От тогава всеки, който неточно е прогнозирал своето потребление плаща за това, като крайния получател на средствата е Електроенергийния системен оператор, който е отговорен за балансирането на електроенергийната система у нас.

Към момента домакинство с потребление около 400 киловатчаса месечно, или сметка от малко под 90 лева, от тях плаща за балансиране около 2 лева. Каква ще е сумата за балансиране след включване на разходите за балансиране в цената, вече няма да е ясно във фактурите.

Както стана ясно преди две седмици плановете на КЕВР са да замрази цената на тока в Западна България (ЧЕЗ), в Югоизточна България (ЕВН) да даде увеличение от 0,65%, а в Северозападна България ("Енерго-Про”) да намали тарифите с 0,91 на сто.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив