Тайната е в бактерията Lactobacillus paracasei
Бонбони без захар отдавна не са новост на пазара, обаче бонбони, които ядете до насита и нямате кариес – това вече си е новина.
Компанията Organobalance GmbH изобрети бонбони без захар, със съдържание на убити (инактивирани) бактерии, които се свързват с вредните бактерии в устната кухина и по този начин намаляват риска от
кариес. Известно е, че след хранене бактериите на повърхността на зъбите започват да отделят киселина, която разрушава емайла, пише meddaily.ru, позовавайки се на Medical News Today.
Най-разпространеният щам сред вредните бактерии е Mutans streptococci. Другата бактерия - Lactobacillus paracasei - снижава концентрацията на този патоген, разрушаващ зъбите. Щом се свърже с M.
streptococci, бактерията L. paracasei не позволява на патогена повторно да се прикрепи към повърхността на зъба. Така слюнката просто го отмива.
Бонбоните с образци на L. paracasei DSMZ16671, били проверени от 60 доброволеца. Една трета приемали бонбони с 1 милиграм L. paracasei, една трета - с 2 милиграма, а останалата трета били т.нар.
Контролна група, която приемала обикновени бонбони.
Всички доброволци изяждали по пет бонбона за ден и половина, без да мият зъбите си, както и без да пият кафе, чай, вино, пробиотици.
Резултатите показвали, че близо 75% от участниците, които яли бонбони с добри бактерии, имали значително по-ниски нива на Mutans в слюнката, отколкото контролната група.
Хората, приемали бонбони с 2 милиграма бактерии, демонстрирали снижение на концентрацията на патогени дори след един бонбон.
Допълнителна подробност - L. paracasei не се свързва с полезните бактерии.